Crème brûlée met chocolade

Crème brûlée met chocolade – www.truitjeroermeniet.be

Daar zijn we weer en het lot had erover beslist dat dit net iets langer geduurd heeft dan voorzien…. Begin juli hebben wij intens genoten van een deugddoende vakantie, het ene verbazingwekkende vergezicht na het andere, twee weken lang in 2 zalige b&b’s achtereenvolgens in Catalonië (Ca’n Patiras) en de Provence (Le lit qui danse), pittoreske dorpjes, culinaire verrassingen, warme avonden met een heerlijke glaasje rosé, leuke mensen… Helemaal uitgerust en opgeladen konden we er weer tegenaan, was het niet dat je met kinderen nooit helemaal zeker bent wat je te wachten staat. Eentje van de twee is er zelfs in geslaagd om een hersenschudding op te lopen, wat mij minstens een paar grijze haren opgeleverd heeft, maar eind goed, al goed en iedereen is behouden weer aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Een nieuw schooljaar brengt terug wat structuur in het luilekkerleventje van de schoolgaande jeugd en na 2 maanden is het wel nodig dat ze nog eens op tijd in bed liggen en terug op een normaal uur uit bed rollen.

Op culinair gebied heb ik intussen ook heel wat receptjes uitgetest, ik ben er dus weer klaar voor om deze met jullie te delen. Starten doe ik dan met een zoete zonde op zondag : crème brûlée met chocolade. Het typische krokante korstje met daaronder deze heerlijke chocoladelekkernij, dat is genieten van de eerste tot de laatste lepel. Dit dessertje kan je gerust de dag ervoor maken.

Ingrediënten voor 4 kommetjes:

 • 60 g pure chocolade
 • 3 eigelen
 • 2,5 dl room
 • 0,8 dl melk
 • zeste van 1 citroen
 • 60 g poedersuiker
 • 4 el basterdsuiker

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 100°C.
 2. Breek de chocolade in stukjes.
 3. Neem een steelpannetje. Verwarm hierin de melk met de room. Neem van het vuur en laat de chocoladestukjes hierin smelten. Roer goed om met een garde zodat je een egaal mengsel bekomt.
 4. Klop in een kom de eigelen en de suiker op tot een schuimige massa.
 5. Giet nu het mengsel van chocolade, melk en room bij de opgeklopte eigelen en blijf goed omroeren met een garde. Voeg nu ook de zeste van citroen toe, dit geeft een frisse toets.
 6. Neem 4 kleine ovenschoteltjes en verdeel het mengsel over de 4 kommetjes.
 7. Zet ongeveer 1 u in de oven tot het mengsel aan de kanten opgesteven is maar in het midden toch nog zacht.
 8. Laat een aantal uur afkoelen in de koelkast.
 9. Net voordat je de schoteltjes opdient, schep je in elk kommetje 1 lepel bruine basterdsuiker, spreid dit wat open zodat het gehele oppervlak bedekt is. Zet 1 à 2 min. onder een hete grill op de hoogste stand of karamelliseer met een gasbrandertje. Dien meteen op.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*