Youvetsi voor groot en klein

Youvetsi – www.truitjeroermeniet.be

Youvetsi of Giouvetsi is één van de lievelingsgerechten van mijn kinderen.

Deze stoofschotel is een Griekse klassieker, écht comfort food, dat in Griekenland gegaard wordt in een aardewerken pot. Je kan het natuurlijk ook in een gewone ovenschotel klaarmaken. Meestal wordt lamsvlees gebruikt in de bereiding maar het kan ook met kip, kalkoen of rund. Om optrekkende neusjes of pruillipjes te vermijden bij mijn meisjes, vervangen we het lamsvlees dus even door kalkoenfilet. Als er vriendjes komen spelen en die blijven mee-eten, dan maak ik dit heel vaak klaar. Het is zo makkelijk in bereiding, je kan alles volledig op voorhand klaarzetten en hoeft het enkel nog even in de oven te schuiven. Vele vriendjes hebben mij trouwens al de opmerking gemaakt dat ik dit receptje aan hun mama mag doorgeven, dus bij deze: “Mama’s, zet deze youvetsi maar lekker op het menu.”

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 600 g kalkoenfilet (of kipfilet)
 • 1 grote ui
 • 1 grote rode paprika
 • 3 wortelen
 • 1 blik tomatenstukjes (400g)
 • 400 ml kippenbouillon
 • 150 g fetakaas
 • 300 g Orzo = Griekse deegwaren in de vorm van een rijstkorrel, te koop in de supermarkt
 • gedroogde oregano
 • peper en zout
 • olijfolie

Bereiding:

1. Kook de deegwaren gaar in licht gezouten water. Giet af en leg onderaan in een grote ovenschotel met een scheutje olijfolie.

2. Snijd de kalkoenfilets in blokjes, kruid met peper en zout en bak goudbruin in olijfolie. Zet even weg.

3. Intussen snijden we de ui en de paprika in blokjes. Rasp de wortels en snijd in plakjes.

4. Fruit de ui aan in olijfolie en voeg de overige groenten toe. Giet de tomatenblokjes bij de groenten en voeg vervolgens de kippenbouillon toe. Laat een 10-tal minuutjes garen. Kruid bij met peper, zout en de gedroogde oregano.

5. Giet dit mengsel bij de pasta in de ovenschotel en voeg ook de kalkoenblokjes toe. Roer heel goed om. Het is normaal dat er nog vocht in de ovenschotel zit. Dit verdwijnt na de braadtijd in de oven.

6. Kruimel de feta over het geheel en zet 35 min. in een oven van 180°C.

Smakelijk!

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*