Veggie – quinoa met pompoen en champignons

 

 

 

Quinoa van pompoen en champignons
Quinoa van pompoen en champignons – truitjeroermeniet.be

Het weekend is jammer genoeg weer veel te vlug voorbij. Ik had een heel lijstje met dingen die ik wilde doen maar veel streepjes heb ik niet kunnen zetten. Waarom zitten er nu niet meer uren in een dag?

Zaterdagavond zijn we heerlijk gaan eten bij een Italiaans restaurant op 5 min. van de deur, Delizie Italiane in Lede. Het is een klein restaurantje met een supervriendelijke bediening. De smaken van de gerechten zijn er zo puur. Ik ben verzot op de pasta vongole. Iedere keer neem ik me voor om iets anders te nemen en als ik de kaart dan één keer voor mijn neus heb, keer ik toch altijd weer bij mijn zelfde keuze omdat die daar zo verukkelijk is. Ik proef natuurlijk wel altijd uit de bordjes van mijn tafelgenoten. Het recept van een pasta vongole volgt zeker nog. Gisteren hadden we nog een erg leuk etentje dat veel te laat uitgelopen is, wat het deze morgen extra moeilijk maakte, toch als je om 6u de deur uitgaat om de files naar Brussel te trotseren. Gelukkig zit die maandag er weer op, de rest van de week loopt wel los.

Deze avond had ik enorm zin in een risotto, maar dan gemaakt met quinoa. Ondanks het feit dat het lijkt op couscous, is quinoa geen graan, maar een zaad. Het wordt voornamelijk geteeld in Peru en Bolivië, maar sinds kort ook in Europa, en dan meer bepaald in Nederland. Het bevat veel eiwitten, is glutenvrij en is een perfect plantaardig alternatief voor mensen die minder of geen vlees willen eten. Voeg daaraan pompoen en champignons toe, en we zijn vertrokken voor een heerlijk vegetarisch recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kop quinoa, 1 kleine flespompoen, 150 g boschampignons, 2 kleine sjalotten, 1 teentje knoflook, 0,8 l groentenbouillon, 125 g ricotta, sap van een 1/2 citroen, chilipeper, olijfolie, zout en peper.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de pompoen in stukken, leg in een ovenschaal en overgiet met olijfolie. Kruid met peper en zout en wat chilipeper. Zet in de oven gedurende ong. 30 min.

2. Snipper sjalot en look en fruit aan. Voeg de champignons toe. Kruid met peper en zout. Verlaag het vuur naar een gemiddelde temperatuur. Houd warm.

3. Spoel in tussentijd de quinoa in een zeef met zeer dunne gaatjes. Indien je dit niet hebt, kan het ook in een theedoek. Het spoelen neemt de bittere smaak van de quinoa weg.

4. Neem een grote pan, verhit olijfolie, voeg de quinoa toe en bak 1 min. aan. Overgiet met de bouillon tot de quinoa onderstaat. Doe dit in verschillende keren, maw als het vocht verdampt is, giet je opnieuw bouillon bij tot het opnieuw verdampt, dit tot de quinoa gaar is.

5. We mixen de gare pompoen tot een smeuige massa en mengen met de ricotta, het citroensap en 1 el warme olijfolie uit de ovenschotel. Kruid goed met peper en zout en eventueel nog wat chilipoeder (naar smaak).

6. Meng de quinoa met pompoen, garneer met de champignons en serveer.

Smakelijk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*