De zon in je bord met forel, venkel en tomaat

De zon in je bord met forel, venkel en tomaat - www.truitjeroermeniet.be
De zon in je bord met forel, venkel en tomaat – www.truitjeroermeniet.be

Venkel… Ik moet eerlijk bekennen dat ik er vroeger niet weg van was. Ik hield niet van anijssmaak, tout court. Ondanks verschillende pogingen en bereidingen, venkel bleef in het schuifje van “dingen die ik niet lust”, net als steranijs of pastis trouwens. Intussen is dit schuifje zo goed als leeg want mijn ouders hebben mij meermaals gezegd dat iets niet lusten, niet bestond en dat je het moest “leren” eten.

Ik heb jullie al verteld dat we vaak naar de Provence geweest zijn. Daar drinkt iedereen natuurlijk pastis als aperitief “omdat het de maag zo heerlijk openzet en je nog meer van je eten kan genieten”. Ik dus niet vanwege de anijssmaak. Na een paar jaar heb ik mij toch laten overhalen want als je van de Provence hield, moest je ook van Pastis houden. Het ene zonder het andere kon niet. En ja hoor, ik heb het leren drinken en nu drink ik het zelfs heel vaak als het heel warm is. Tegelijkertijd is venkel dus ook op het menu komen te staan. Gek misschien om een groente te linken aan alcohol maar hier ging het dus wel degelijk om het specifieke van de smaak.

Bovendien is venkel een heel gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, is vetvrij en is erom bekend de spijsvertering te bevorderen. Venkel heeft bovendien een kalmerende werking op baby’s.

De zon straalt buiten aan een helderblauwe lucht en vandaag laat ik de zon ook in jullie bord schijnen met een lekker recept van venkel, tomaat en forel, volledig in de oven te bereiden, dus nog gemakkelijk ook. Het is geïnspireerd op een recept uit een Delicious magazine van 2010, maar dan net ietsje anders.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 forellen, 2 grote venkelknollen, een bakje kerstomaatjes, 1 doosje halfzongedroogde tomaatjes, 100 ml groentenbouillon, 2 citroenen, 1 el gedroogde oregano,, 2 tenen knoflook

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Leg de forellen in een grote ovenschotel. Overgiet met olijfolie, het sap van 1 citroen, oregano, peper en zout.

3. Intussen snijden we de venkels in 4. Verwijder het harde gedeelte en kook de maantjes venkel gedurende een 7-tal minuten in gezouten water en het sap van een 1/2 citroen.

4. Schik de venkel in een grote ovenschotel. Overgiet met de bouillon, olijfolie en het sap van een 1 citroen. Pers de look uit met een lookpers en voeg ook toe. Kruid met peper en zout. Zet een 15-tal minuten in de oven.

5. Na 5 min. voegen we de kerstomaatjes en de zongedroogde tomaatjes toe aan de schotel met venkel.

6. Serveer de vis. Schik de kerstomaatjes en de zongedroogde tomaatjes in de maantjes venkel. Kruid bij met peper en zout indien nodig. Overgiet het geheel met 2 eetlepels van het sap in de ovenschalen.

Smakelijk!

Andere hoofdgerechten vind je hier

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*