Smaakvol konijn om de winter in schoonheid af te sluiten

Smaakvol konijn om de winter in schoonheid af te sluiten - www.truitjeroermeniet.be
Smaakvol konijn om de winter in schoonheid af te sluiten – www.truitjeroermeniet.be

De lente is nu langzaam maar zeker aan haar intrede begonnen. Als ik ’s morgens opsta om te gaan werken, heb ik tenminste niet meer het gevoel dat ik in het holst van de nacht opsta want ik kan al een minimale lichtschemering ontwaren. Wat een zaligheid toch.

Vorige week gaf ik jullie al even een voorsmaakje van de lente met mijn tomatentaart, maar om het winterseizoen in schoonheid af te sluiten, wil ik jullie toch nog een heerlijk recept van konijn meegeven, eentje uit het familie-archief. Door het feit dat het gehele konijn erin verwerkt wordt, heeft het een zeer volle smaak. Hiervan kan je blijven eten. Ik maakte het klaar met een wortelpureetje.

Konijn klaarmaken lijkt misschien tijdrovend maar om heel eerlijk te zijn is het niet zozeer de bereiding die veel tijd vraagt, maar eerder de gaartijd. “Les excuses sont faites pour s’en servir”, maar in dit geval gaat het dus eigenlijk niet op.

Een kleine tip: maak ineens een dubbele portie klaar, dan kan je er eentje invriezen en heb je een feestelijke maaltijd op een dag dat je helemaal geen zin hebt om te koken. Laat het jullie smaken!

Ingrediënten voor 4 personen:

1 konijn (in stukken gesneden en mét stukjes lever. De levertjes geven hier de goeie smaak en ze hebben zeker niet de typische leversmaak), 2 uien, 1 teentje look, 2 el azijn, 2 el bloem, 5 dl gevogeltebouillon, 1 flesje donker bier, 1 boterham besmeerd met mosterd, 2 el aalbessengelei, 2 el honing, 4 jeneverbessen, laurierblad, tijm, peper en zout.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°.

2. Snijd de uien in ringen en het teentje look fijn.

3. Kruid de stukken konijn en bak ze aan in een kookpot tot ze mooi bruin zijn. Zet even weg.

4. In dezelfde kookpot stoof je ui en look aan en bak je de levertjes. Leg het konijn nu terug in de kookpot en overgiet met de gevogeltebouillon en het flesje bier tot het konijn net onder staat. Bestrooi met de bloem. Kruid met peper en zout en voeg ook jeneverbessen, laurierblad, takjes tijm en een boterham met mosterd toe. Breng even aan de kook.

5. Plaats de kookpot nu gedurende ongeveer 1 u in de voorverwarmde oven.

6. Prik na 1 u in het konijn om te kijken of het gaar is en neem uit de oven.

7. Haal de stukken konijn nu uit de kookpot en leg opzij. Verwijder de takjes tijm en het laurierblad.  Mix de saus en giet door een zeef.

8. Breng de saus op smaak met de aalbessengelei, de honing en de azijn. Kruid bij indien nodig.

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*