Vichyssoise is een echte klassieker. Het is een chique benaming voor een koude preisoep die vaak gepimpt wordt door toevoeging van een visaccent, in dit geval rivierkreeftjes en zalmeitjes, en bieslook. Over de oorsprong van de soep wordt nog al eens getwist. Sommigen beweren dat dit gerecht ontstaan is in Amerika, anderen beweren dat het een Franse uitvinding is. Een twist waar niemand ooit uitgeraakt, net zoals bij ons de discussies omtrent het onstaan van frietjes zullen blijven bestaan. Amerikaans of Frans, het is in mijn ogen een heerlijkheid die ik graag aan de feesthapjes toevoeg. Lekker makkelijk, je kan het op voorhand bereiden en geserveerd in een klein kommetje en mooi gegarneerd verdient dit gerechtje zeker ook een plaatsje op de feesttafel.
Ingrediƫnten voor ongeveer 12 kommetjes:
- 3 preiwitten, in ringen gesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 1 tak bleekselder, fijngesneden
- 1 grote niet-vastkokende aardappel, in stukjes
- 2 el bieslook, fijngesnipperd en een paar takjes bieslook extra voor de garnering
- 2 cm verse gember
- 1 l kippenbouillon
- 250 ml lichte room
- 12 rivierkreeftjes (ik kocht ze gekookt en gepeld omdat er geen ongekookte voorradig waren)
- Een potje zalmeitjes
Bereiding:
- Fruit de ui aan in wat olijfolie zonder deze te laten bruinen (dus op een lager vuur). Voeg prei, aardappel, selder, bieslook, gember en kippenbouillon toe. Verhoog het vuur en laat 10 min. pruttelen tot de aardappel gaar is.
- Laat de soep volledig afkoelen.
- Mix glad.
- Voeg de room toe en kruid met peper en zout naar eigen smaak. Zet koel weg. Tot hier kan je alles op voorhand doen.
- Garneer vlak voor het serveren met een rivierkreeftje, een paar takjes bieslook en een toefje zalmeitjes.
TIPS:
- Haal een half uur voor het serveren uit de koelkast zodat de soep iets meer op kamertemperatuur komt.
- Hou je echt niet van koud, dan kan je dit soepje ook warm opdienen.
Andere hapjes vind je hier