Verse lasagneschijfjes gevuld met ricotta, parmaham en basilicum

Verse lasagneschijfjes gevuld met ricotta, parmaham en basilicum - www.truitjeroermeniet.be
Verse lasagneschijfjes gevuld met ricotta en parmaham – www.truitjeroermeniet.be

Een pastagerecht smaakt altijd, toch? Als ik morgen om één of andere reden geen vlees of brood meer kan of mag eten, dan zal ik daar niet zoveel moeite mee hebben, maar een goeie pasta van tijd tot tijd, dat zou ik niet kunnen missen. De improvisatie van het moment kwam voort uit onze reisplannen voor volgende zomer. Die gaat namelijk richting Umbrië. Aangezien ik nu al weet dat ik de vele Italiaanse heerlijkheden niet met mate zal kunnen eten en dat ik op zo’n moment evenmin mate zal hebben als het op een wijntje aankomt, weet ik ook dat mijn kleren plots heel strak zullen zitten. Duizenden Italiaanse zonovergoten foto’s en filmpjes later, vond ik dat het tijd was om nog eens een pastaschotel op tafel te brengen die weer net iets anders is: verse lasagneschijfjes gevuld met ricotta, parmaham en basilicum. De lasagneschijfjes maakte ik door verse lasagnevellen op elkaar te leggen, daar (grote) rondjes uit te steken om ze vervolgens op te vullen. Eigenlijk het principe van ravioli, maar dan in een rondje. Je kan de lasagneblaadjes ook zelf maken maar zonder een goede pastamachine of heel wat manskracht is het toch niet evident om die pastavellen plat genoeg te krijgen. Ik kocht ze dus in de supermarkt en dat heeft mij heel wat werk uitgespaard. De smaak is echt heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen:

24 verse lasagneblaadjes, 400 g ricotta, 8 sneetjes parmaham (ganda- of serranoham kan ook),2 eigelen, één plantje basilicum, een paar druppels citroen, een snuifje zout, peper

Voor de tomatensaus:

5 grote tomaten, 1 grote ui, 2 el tomatenpuree, 1 teentje look, sap van een 1/2 citroen, 1 koffielepel suiker, 1 el fijngesneden basilicum, zout, peper.

Bereiding:

  1. Maak de tomatensaus: Snipper ui en look fijn. Fruit aan in olijfolie. Voeg de in stukken gesneden tomaten, de tomatenpuree, het citroensap en de suiker toe. Laat 20 min. pruttelen met het deksel op de pot. Haal na 20 min. van het vuur en mix glad. Kruid met peper en zout en voeg 1 el fijngesneden basilicum toe. Houd warm op een laag vuur.
  2. Maak de vulling: meng ricotta, de in reepjes gesneden parmaham, een paar druppels citroensap en fijngesnipperde basilicum onder elkaar. Kruid met peper en zout.
  3. Neem een ronde uitsteekvorm en steek schijfjes uit de lasagnebladen. Neem telkens 2 schijfjes. Bestrijk elk schijfje aan één kant met eigeel. Leg op één van de twee schijfjes een eetlepel vulling. Leg het andere schijfje erbovenop en duw aan (aan de randen aanduwen met een vork tot ze goed sluiten). Ga zo door tot alle schijfjes en alle vulling opgebruikt is. Sommige schijfjes zullen ondertussen misschien weer wat opengekomen zijn, duw ze nog eens goed op elkaar tussen je vingers.
  4. Verhit water in een lage pan. Kook de schijfjes gedurende 1 min. en haal ze uit het water met een schuimspaan.
  5. Giet tomatensaus op het bord en schik op de saus drie gevulde lasagneschijfjes. Garneer met een takje basilicum

Hou je meer van een verse lasagne met geroosterde pompoen en kippengehakt? Klik dan hier

Andere hoofdgerechten vind je hier

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*