De idee van het tulpje zag ik jaren geleden van de Italiaanse Liliana van het restaurant Arlecchino in Hasselt die gastkok was in “De perfecte keuken”. Ik vond het toen zo origineel en maakte al tal van variaties voor vrienden en familie die steeds laaiend enthousiast waren. Een frisse citroensmaak is voor mij het summum en die paste ik hier toe. Het lasagnetulpje krijgt een vulling van heel fijne blokjes kip, champignons en citroenzeste. Daar geven we een heerlijk sausje bij op basis van parmezaan dat toch heel licht valt. Dit hapje/voorgerecht kan je bovendien volledig op voorhand maken als je genodigden hebt. Vertoef bij je gasten, schuif het geheel even in de oven en klaar. Dit is zó lekker!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 verse lasagneblaadjes
- 200 g kipfilet
- 1 ui
- 1 teentje look
- 125 g champignons
- Kippenbouillon
- 1 dl Alpro soya cuisine
- Zeste van 1/2 citroen
- Sap van ½ citroen
- Peterselie
- 40 g gemalen parmigiano
- 1 el maïzena
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereiding:
- Snipper ui en look fijn. Snijd de kipfilets in blokjes en kruid met peper en zout.
- Snijd peterselie en zeste van citroen fijn en meng door elkaar.
- Fruit ui en look. Voeg de kippenblokjes toe en bak goudbruin. Voeg als laatste de champignons, peterselie en zeste van citroen toe. Als deze gaar zijn, haal dan van het vuur. Kruid met peper en zout.
- Kook intussen de lasagneblaadjes gedurende 3 min. in licht gezouten water. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Leg op elk lasagnevel 2 el van het mengsel.
- Bestrijk aluminium potjes of een cupcakevorm met wat olijfolie, plaats de lasagneblaadjes met het mengsel hierin zodat je een buideltje bekomt.
- We blussen het aanbaksel van het vlees met de kippenbouillon, voegen de room toe, vervolgens de citroen, kruiden met peper en zout en laten dit even inkoken. Vervolgens voegen we de parmigiano en de maïzena toe tot je de gewenste dikte bekomt.
Tot hier kan je alles op voorhand doen. Als je gasten er zijn, doe je het volgende:
Zet de buideltjes in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 7 min. Serveer de buideltjes in een diep bordje, overgiet met de saus en garneer met peterselie en zeste van citroen.
Andere hapjes vind je hier