Vitello tonato op de wijze van Peppe Giacomazza

Vitello tonato - www.truitjeroermeniet.be
Vitello tonato – www.truitjeroermeniet.be

Vitello tonato… deze antipasto is afkomstig uit Piemonte (Italië), uitgegroeid tot een echte klassieker en intussen wereldberoemd. Anders dan nu, was de combinatie van vlees en vis toen eerder verrassend, maar wát een resultaat! De subtiele tonijnsmaak samen met het kalfsvlees, overheerlijk vind ik het.

Tal van recepten van vitello tonato en evenveel bereidingswijzen, maar voor de échte uit Piemonte, kan je toch niet anders dan ten rade gaan bij een Italiaan, namelijk Peppe Giacomazza, topchef bij Njam-tv (ook al komt die niet uit de streek van Piemonte). Bovendien is zijn recept heel eenvoudig te bereiden. De oven doet een groot deel van het werk en daar houden we van. Het is een ideale starter en volledig op voorhand te maken als je gasten hebt. Serveer er een heerlijk glaasje bubbels bij en de sfeer is gezet.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vitello:

400 g kalfsgebraad, 1 wortel in blokjes, 1/2 selderstengel in blokjes, 1/2 preiwit in blokjes, 1 el olijfolie, 4 el water

Voor de tonnato:

2 el tonijn uit blik op olie, 4 kappertjes, 1 fijngesneden ansjovis, 2 el mayonaise, 1 el fijngehakte bladpeterselie, peper en zout

Afwerking:

(appel)kappertjes, rucola, olijfolie, peper

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 230°C. Kruid het kalfsgebraad met peper en zout, leg in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie. Voeg wortel, selder, prei en water toe. Bak het kalfsvlees gedurende 15 minuten .

2. De saus uit de ovenschaal mixen we samen met alle ingrediënten voor de tonnato (tonijn, kappertjes, ansjovis, mayonaise, peterselie, peper en zout) glad. Opgelet, de groenten mixen we niet mee maar vangen we op in een zeef. Knijp de groenten lichtjes uit in de zeef en voeg ook het vocht toe aan de saus. Laat de tonnato 20 minuten rusten in de koelkast.

3. Schep wat saus op het  bord, leg de plakjes kalfsvlees erop. Dresseer hierop de saus en de kappertjes. Besprenkel met olijfolie, werk af met rucola en peper.

Andere hapjes vind je hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*