Kwartel met rabarberchutney en rode ui

Kwartel met rabarberchutney en rode ui - www.truitjeroermeniet.be
Kwartel met rabarberchutney en rode ui – www.truitjeroermeniet.be

Aan alle mama’s, nog een late fijne moederdag. Ik hoop dat jullie een hele fijne dag gehad hebben en dat jullie kleine of grotere rakkers leuke verrassingen hadden voor jullie. Als ik een blik werp of facebook, was dat niet mis vandaag! Vandaag stond ik eens niet in de keuken en heeft manlief die taak eens of zich genomen. Ik kan jullie verzekeren dat dat niet zo vaak voorvalt. Laat ons zeggen dat hij zich er niet zo vaak meer aan waagt omdat er nogal eens wat mislukt. Toch ben ik blij dat ik vandaag van ’s morgens vroeg in de watten gelegd ben door hem en mijn meisjes, beginnend met een heerlijk ontbijt en leuke geschenken. Zo eens een dagje niets doen, kan ook eens deugd doen, is het niet?

Toch hoort bij deze dag een feestelijk recept. Daarom geef ik een recept mee dat ik vorig weekend maakte en toch iets minder alledaags is maar toch niet moeilijk is, namelijk kwartel met een heerlijke rabarberchutney (die kan je wel even bewaren) en rode ui. Vraag de beenhouwer om de kwarteltjes te ontbenen indien je je daar niet aan wil wagen. Ik diende het gerecht op met ovenaardappeltjes, maar daar zijn jullie natuurlijk vrij in.

Ingrediënten voor 4 personen:

Het vlees en begeleiding:

2 à 3 kwartelfilets  en 1 kwartelbilletje per persoon, 2 rode uien in ringen gesneden

Voor de chutney: 

5 rabarberstengels, 3 rode uien, 1 teentje knoflook, 150 g suiker, 1/2 citroen (sap + schil in zeste), 2 el balsamicoazijn, 1 kruidnagel, 1 steranijs, 1 kl kaneel, een snuifje zout

Bereiding:

1. Eerst maken we de chutney. We snijden de rabarber in stukjes, versnipperen ui en knoflook. Snij de schil van de 1/2 citroen piepfijn en pers het sap uit.

2. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de rode ui en de rabarber even aan. Voeg de suiker toe en laat even karameliseren. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat ongeveer 10 à 15 min garen op een gemiddeld vuur tot alles zacht is. Proef of het naar jouw smaak al dan niet te zuur is. Voeg indien nodig nog wat suiker toe. Zet opzij.

3. Snijd de overige rode ui die bij het gerecht geserveerd wordt, in ringen en bak 1 min. aan in een pan. Zet opzij.

Tot hier kan je alles op voorhand klaarmaken.

4. Bak de kwartelbilletjes aan en laat gedurende 5 min. garen op een gemiddeld vuur. Voeg nu de borstfilets toe en bak deze ongeveer 2 min. aan elke kant (niet te lang, de filets zijn klein en ze moeten toch nog wat rosé blijven).

5. Warm de chutney en de rode ui even op. Schik op een bord en leg de kwartelfilets en -billetjes erop. Serveer met ovenaardappeltjes.

Andere gerechtjes voor als het iets meer mag zijn vind je hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*