Chocoladecupcakes met chocoladeglazuur voor mijn jarige meid

Chocoladecupcakes met chocoladeglazuur - www.truitjeroermeniet.be
Chocoladecupcakes met chocoladeglazuur – www.truitjeroermeniet.be

Vandaag is Manon, mijn oudste dochter, jarig. Ze werd negen. Misschien een cliché, maar mocht ik de knop nu even op pauze kunnen zetten, dat zou handig zijn. Voor ik het goed en wel besef, zal mijn dochter niet meer zo graag in mama’s armen in de zetel liggen. Maar goed, voorlopig is het wel nog zo en daar geniet ik nu ten volle van. Negen jaar geleden werd mijn rustig voortkabbelende leventje, zoals bij alle andere mama’s, danig in de war gestuurd. Vragen, ongerustheid, zalige momenten bij de eerste lachjes, maar ook een krijsende baby met zware reflux. Er zijn ook menige traantjes gevloeid omdat ze gedurende haar eerste twee levensjaren amper iets wilde eten. Ik vroeg me steeds af of ze ooit een volwaardig mens zou worden. Intussen is ze gelukkig uitgegroeid tot een echte lekkerbek die letterlijk alles lust en enorme porties kan verorberen.

Ik vroeg wat ze wilde meenemen voor de klasgenootjes. Haar zus, die vorige maand jarig was, koos voor cakepops, maar zij hield het liever bij traditionele cupcakes. Ik maakte chocoladecupcakes met chocoladeglazuur. Toen ze het resultaat zag, was ze zo blij en vertrok glunderend naar school. De bloempjesdecoratie (hostiepapier) kocht ik bij Aveve.

Wij maken er hier een gezellig feestje van met lekkere hapjes, waarvan jullie er volgende week al een te zien krijgen. Fijn weekend!

Ingrediënten (voor 12 cupcakes) :

Voor de cupcakes:

125 g bloem, 125 g boter op kamertemperatuur, 125 g fijne kristalsuiker, 4 el melk, 2 eieren, 1 kl bakpoeder, 3 el cacaopoeder, kleine stukjes chocolade of chocoladeschilfers om door het deeg te roeren

Voor het chocoladeglazuur:

75 g pure chocolade, 1/2 lichte room, 25 g kristalsuiker, 25 g glucose (vloeibare (rietsuiker)siroop, fles te koop in de supermarkt), 25 g boter.

Bereiding:

Cupcakes:

Je kan de cupcakes maken in de oven, ofwel klaarmaken in een cupcakemachine. In een cupcakemachine zijn ze in 8 min. klaar. Geen werk dus.

1. Verwarm de oven voor op 160°C of verwarm de cupcakemachine. Zet papieren vormpjes in een muffinbakvorm. Bij een cupcakemachine hoef je niets te doen.

2. Meng boter, suiker en melk in een kom en voeg de suiker toe. Klop de eieren schuimig en voeg ze toe aan het mengsel.

3. Doe in een aparte kom de bloem en het bakpoeder en meng er het cacaopoeder door. Voeg eveneens toe aan het mengsel. Voeg tot slot de stukjes chocolade toe en roer om.

4. Vul de papieren vormpjes of de vormpjes van de cupcakemachine voor 3/4. Zet ongeveer 20 min. in de oven of 8 min in de machine. De cakejes zijn gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er weer schoon uitkomt.

5. Laat even afkoelen.

Chocoladeglazuur:

6. Breek intussen de chocolade in stukken. Doe in een pannetje en voeg de room toe. Laat smelten op een laag vuur onder voortdurend roeren. Voeg alle overige ingrediënten toe.

Afwerking:

7. Smeer de glazuur over de cupcakes en versier naar keuze.

Andere desserten vind je hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*