Aziatische gehaktballetjes

Aziatische gehaktballetjes – www.truitjeroermeniet.be

Gehaktballetjes…ik had er nooit bij stil gestaan maar blijkbaar bestaan ze al eeuwen en waren ze in lang vervlogen tijden zelfs een luxeproduct dat enkel weggelegd was voor de betere klasse die woensdag toen ook uitriepen tot gehaktdag. Ik prijs mij dan ook gelukkig dat ik niet in de middeleeuwen geboren ben want met dit gerechtje maak ik iedereen in huis heel erg blij.

Gehaktballetjes zijn hier altijd een succes en deze Aziatische twist valt enorm goed in de smaak. De dochter stond ongeduldig naast me op en neer te springen toen ik ze klaarmaakte. Letterlijk elke twee minuten vroeg ze of ze er nu al mocht van eten.

Het is wel een beetje werk, maar je zal beloond worden met hemelse smaken. Het is dus handig om een dubbele portie te maken en ééntje in te vriezen. Zo heb je meteen een heerlijke maaltijd op een drukke dag. (TIP: Als je de worteltjes weglaat kan je deze balletjes ook perfect serveren als hapje.)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gehaktballetjes:

 • 600 g kippengehakt
 • 1 el geraspte gember (kant- en klaar gemberpasta te koop in de supermarkt bij de Oosterse producten)
 • Een handvol koriander
 • Peper
 • zeste (= fijngeraspte schil) van een 1/2 citroen

Voor de saus:

 • 4 el vissaus
 • 1 el sojasaus
 • 4 el water
 • 1 el geraspte gember of gemberpasta
 • sap van 1 citroen of 1 el citroengraspasta
 • 1 lente-ui, fijngesneden
 • 1 à 2 teentjes look
 • 2 el (sesam)olie
 • 2 el agavesiroop of honing of een mespuntje stevia
 • hou je van pikant, voeg dan 1 rood pepertje toe

Voor de worteltjes:

 • 1 kg wortels, geschild en in schuine plakjes gesneden
 • 1 lente-ui
 • een paar takjes koriander
 • 1 el geraspte gember of gemberpasta
 • zeste van een 1/2 citroen
 • 1 el sesamzaadjes
 • een snuifje peper en zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Meng het kippengehakt met gember, koriander, de citroenzeste en peper. Rol hiervan balletjes en bak ze bruin in (sesam)olie. Doe de balletjes in een ovenschotel en zet even apart.
 3. Meng alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje. Verwarm de saus en houd nadien warm op een heel laag vuur.
 4. Schil en snijd de wortels in plakjes. Bak aan op de pan met de gember, de citroenzeste en een snuifje zout en peper. Voeg een klein beetje water toe en laat garen tot de worteltjes beetgaar zijn. Als de worteltjes bijna beetgaar zijn voeg je koriander, lente-ui en sesamzaadjes toe en meng je alles goed. Laat nu nog heel even verder garen op een laag vuur zodat de worteltjes knapperig blijven.
 5. Intussen gieten we de saus over de gehaktballetjes in de ovenschotel en deze zetten we nog een paar minuutjes in de oven op 200°C tot alles goed warm is.
 6. Dien de gehaktballetjes op met de worteltjes en bestrooi met wat koriander. Lekker met rijst.

TIP: Als je de worteltjes weglaat kan je deze balletjes ook perfect serveren als hapje.

Andere hoofdgerechten

Maakte je een gerechtje van mij klaar, laat het mij dan zeker weten op facebook, instagram of hier in de reacties. Doet oneindig veel plezier!

5 Reacties

 1. Beste Trui,

  Ik heb me onlangs ingeschreven voor je nieuwsbrief . Je hebt echt een ’toffe’ blog . Ik lees met plezier je recepten maar ook je comentaren zijn leuk om te lezen .
  Vorige week heb ik de Aziatische gehaktballetjes klaargemaakt . Onze kleinzonen waren heel enthousiast en wij ook . Dus laat maar kome die receptjes !
  Groetjes,
  Chris

 2. Beste Trui,
  Ik heb me onlangs ingeschrevenop je nieuwsbrief. Je hebt echt een ’toffe’ blog. Ik lees met plezier je recepten maar ook je commentaren zijn leuk om te lezen.
  Vorige week heb ik de Aziatische gehaktballetjes klaargemaakt . Onze 2 kleinzonen waren enthousiast en wij ook . Dus laat maar komen die receptjes !

  • Dag Chris,

   Wat doet het me ontzettend veel plezier jouw reactie te lezen. Zo’n berichtjes maken mijn dag helemaal goed en zorgen ervoor dat ik met veel enthousiasme kan doorgaan. Ik doe mijn best om leuke nieuwe receptjes te bedenken.
   Vele groetjes
   Trui

 3. Christiane Janssens

  Ook gemaakt, maar ik hou niet van gebakken gehakt, dus de balletjes eerst gekookt in groentebouillon en daarna in de saus. Als hapje zonder de worteltjes. Weer succes, dus dank u wel.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*