Cannelloni van prei met kippengehakt en tomaat

Cannelloni van prei, kippengehakt en tomaat – www.truitjeroermeniet.be

Wat als je het kind bent van een foodblogger? Dan kibbel je mee over de gerechten die op de blog verschijnen.

Ik wilde een cannelloni op tafel brengen maar in een groentenomhulsel ipv de traditionele pastabuisjes. Ik had verschillende ideeën in mijn hoofd en nam mijn meiden mee naar de winkel. Had ik beter niet gedaan want voor ik het wist was het een getwist over de groenten. Ik twijfelde tussen courgette (maar vond dit iets zomerser), prei en witloof. De ene zei courgette, de andere prei. Dus werd ook de hubbie geraadpleegd die witloof antwoordde. Jaaa….wat nu gedaan? Ik hakte de knoop dan maar zelf door en koos voor prei omdat ik in een prei-stemming ben met dit grijze weer. Dit werd onthaald met veel gejuich door de jongste en gemompel van de oudste want ook al lust ze heel graag prei, ze had niet gewonnen. Deze cannelloni van prei met kippengehakt en tomaat kon bij het eten ervan dan weer wél op unaniem gejuich rekenen. Deze cannelloni van prei met kippengehakt en tomaat kon bij het eten ervan dan weer wél op unaniem gejuich rekenen. Beste mensen, of je het nu met prei, courgette of witloof doet, het zal allemaal zeker smaken, kies voor jouw favoriete smaak en ga aan de slag met dit recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 3 dikke preien
 • 350 g kippengehakt
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 500 g tomatenblokjes
 • 1 grote wortel, in hele kleine blokjes gesneden
 • tijm
 • laurier
 • peterselie
 • peper en zout
 • eventueel gemalen Parmezaanse kaas voor een korstje

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Was de prei, snijd het donkergroene gedeelte af, we behouden enkel het lichtgroene en witte gedeelte van de prei. Snijd de preistengels in gelijke stukjes, ongeveer 3 à 4 centimeter als je ze rechtop wil zetten. Leg je liever langere stukken gewoon neer, snijd ze dan in stukken van 5 à 6 centimer.
 3. Verhit licht gezouten water in een grote en brede pan en leg de preistukken hierin. Laat de prei ongeveer 5 min. garen. Haal de pan van het vuur en giet het water af. Laat de prei goed uitlekken.
 4. Neem een ovenschaal en zet de preibuisjes rechtop. Duw de middenste kern uit de prei zodat je buisjes krijgt die je kan opvullen. Vul de buisjes nu met het rauwe gehakt. Dit gaat gemakkelijk met een koffielepel. (TIP: Het gedeelte van de prei dat je eruit duwt, kan je verwerken in soep bijvoorbeeld)
 5. Intussen maken we de tomatensaus: Fruit ui en look aan. Voeg de kleine blokjes wortel en de tomatenblokjes toe. Kruid met tijm, laurier, peper en zout. Laat ongeveer 15 min. pruttelen op een gemiddeld vuur tot de groenten zacht zijn, verwijder vervolgens het blaadje laurier en mix de saus glad.
 6. Giet de tomatensaus over en tussen de preibuisjes gevuld met gehakt. Zet ongeveer 25 min. in een oven van 180°C. Eventueel kan je de laatste 5 min. nog wat gemalen parmezaanse kaas over het geheel strooien.  Haal uit de oven, bestrooi met nog wat verse peterselie of andere verse kruiden en serveer.

Tip: maak je dit gerecht met courgette, maak dan brede courgettelinten, blancheer ze 2 minuutjes en rol ze op met het gehakt erin. Gebruik je witloof, is het misschien gemakkelijker om ze eerst even te blancheren, ze vervolgens doormidden te snijden en op te vullen.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Eén reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*