Vongole in papillot

Vorige zomer waren we in Italië samen met de zus en haar huisgenoten. De zus is volgens mij één van de grootste Italiëfans die ik ken. Ze vindt alles geweldig aan dit land en prees het uitvoerig. De Italiaanse keuken, daar hoefde ze mij al niet meer van te overtuigen want die draag ik al jaren hoog in het vaandel. Zo trok ze mij, een liefhebber van de Provence, over de streep om de zomervakantie daar door te brengen.

Onze eerste stop was het Comomeer. De b&b bood ons, vanop een hoogte van ongeveer 1 km, langs alle kanten een adembenemd zicht op het Comomeer. Ik was onmiddellijk verkocht. In de lokale trattoria met een onweerstaanbare charme en een interieur waar de tijd is blijven stilstaan, kwamen jonge en oudere Italianen samen om te eten wat de pot die dag schafte. De heerlijkste pareltjes werden op tafel gebracht alsof het niets was. Dit was nog maar het begin want we trokken naar onze volgende bestemming op de grens tussen Toscane en Umbrië. Daar vielen we van de ene verbazing in de andere. Ze had dus wel degelijk gelijk gehad. Italië en o.a. Umbrië heeft het ook allemaal: vele architecturale pareltjes zoals Assisi, Gubbio,…. en de heerlijke wijnstreek van Montefalco. Bovendien waren we gelogeerd bij een Italiaanse gastvrouw die ook nog eens een kookwedstrijd gewonnen had op televisie…Kon het nog beter? Het water komt me alweer in de mond als ik eraan denk.

De volgende Italiaanse bestemming die op ons lijstje staat is Napels en in Napels vinden we dan weer één van onze lievelingsgerechten: Vongole, vongole,…. Werkelijk, zowel ik als de zus kunnen dit dagelijks eten. Omdat we onlangs een feestje hadden waarop de zus ook uitgenodigd was, maakte ik vongole in papillot als voorgerecht, wat op grote vreugde onthaald werd.

Het goede nieuws is dat deze vongole in papillot geen werk vraagt. Je maakt het sausje vooraf en zet de papillotjes een 10-tal minuutjes in de oven als je gasten/tafelgenoten genieten van het aperitief. Heel eenvoudig en zóveel smaak. Deze vongole in papillot kan trouwens ook perfect op de barbecue. Het is eens iets anders dan de traditionele worstjes. Culinair orgasme verzekerd :-).

Ingrediënten voor 4 papillotjes:

 • 500 g venusschelpjes
 • 2 uien of sjalotjes, fijngesnipperd
 • 4 teentjes look, fijngesnipperd
 • 1/2 citroen : sap + geraspte schil
 • 0,5 l groentebouillon
 • een goeie scheut witte wijn
 • 1 lente-uitje, fijngesnipperd
 • een handvol peterselie, fijngesnipperd
 • een klontje boter (volg je voedselzandloper, laat het klontje boter dan weg)
 • peper

Bereiding:

 1. Doe de venusschelpjes in een grote kom gezouten water en laat hierin 2 uur liggen. Dit is om al het zand te onttrekken uit de schelpjes. Spoel ze na 2 uur een aantal keer in koud water.
 2. Verwarm de oven voor op 190°C.
 3. Bereid het sausje: Fruit de ui en look aan. Voeg nu het citroensap en de citroenschil toe. Nadien voegen we de bouillon en de witte wijn toe. Laat nu even goed doorkoken zodat de alcohol verdampt. Verlaag het vuur en laat een klontje boter smelten in het sausje. Dit maakt het extra smeuig. Werk af met de peterselie en de lente-ui. Kruid met peper.
 4. Neem 4 grote vellen stevige aluminium. Maak nu 4 “kommetjes”. Dit doe je gemakkelijk door een kommetje te nemen en daarin een vel aluminiumfolie te duwen.  Leg de schelpjes erin en verdeel voldoende saus over de schelpjes. Haal de aluminiumpakketjes uit je kommetje en knijp de papilloten nu bovenaan dicht en zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat gedurende ongeveer 10 minuten. Hangt af van de grootte van de schelpjes. Check na 10 minuten in één papillot of alle schelpjes mooi open zijn. Zoniet laat je ze nog 2 à 3 min. langer staan.
 5. Open de papillot en giet de volledige inhoud in een kommetje of diep bord. Lekker met stokbrood of ciabatta om in het soepje te doppen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*