Scampi met zoetzure tomaatjes en basilicum-peterselievinaigrette

Scampi met zoetzure tomaatjes en basilicum-peterselievinaigrette - www.truitjeroermeniet.be
Scampi met zoetzure tomaatjes en basilicum-peterselievinaigrette – www.truitjeroermeniet.be

2015 loopt op zijn laaste benen. Net zoals elk ander jaar is dit een jaar geweest van zowel vreugde als verdriet, ongeloof, verbijstering en sprankelende momenten. Kleine dingen die zoveel plezier kunnen brengen. Gebeurtenissen die onze nietigheid in dit bestaan benadrukken. De balans wordt opgemaakt en we kunnen alleen maar hopen dat 2016 opnieuw heel wat verrassingen, en dan liefst heel veel leuke, in petto heeft. Voor mij was het het jaar waarin ik mijn blog startte, er een nieuwe wereld voor mij openging, waarin ik ontzettend veel geleerd heb op heel wat vlakken,  mezelf een paar keer tegengekomen ben maar ook heel wat nieuwe mensen leren kennen heb. 2015 was dus heel verrijkend. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor elk van jullie ook het geval is en dat de lijstjes met goede voornemens lang zijn. 2015 wil ik dan ook graag afsluiten met een voorgerechtje dat ik maakte voor kerst en een aaneenschakeling is van heerlijke smaken: scampi met zoetzure tomaatjes en basilicum-peterselievinaigrette. Eenvoudig en speciaal tegelijk want de combinatie zorgt voor verrassingen, net zoals het leven.

Ingrediënten voor 4 personen:

12 scampi, 2 el fijngesnipperde peterselie, een stukje schil van een onbespoten citroen, peper, zout

Voor de zoetzure tomaatjes:

12 kerstomaatjes met kroontje, 1,5 dl witte wijnazijn, 1,5 dl vers sinaasappelsap, 7,5 cl water, 50 g suiker

Voor de basilicum-peterselievinaigrette:

1 ei, 1 eierdooier, 1 teentje look, 3 dl arachideolie of druivenpitolie, 1 kl mosterd, 2 el fijngehakte basilicum en 2 el fijngehakte peterselie, 3 el witte wijnazijn, peter en zout

Bereiding:

  1. Laat het kroontje aan de kerstomaatjes. Prik met de punt van een aardappelmesje even in elk kerstomaatje. Neem een diep bord en leg daarin de kerstomaatjes. Overgiet met kokend water tot de kerstomaatjes onderstaan. Giet het kokend water na 1 min. weg. De schil gaat nu als vanzelf van de kerstomaatjes.  Maak de marinade voor de zoetzure tomaatjes: giet de vloeistoffen bij elkaar en laat de kerstomaatjes hier gedurende 1 uur in marineren.
  2. Pel de scampi, verwijder het darmkanaal, leg op een bord en voeg de fijngehakte peterselie, de zeste van citroen, zout en peper toe en overgiet met wat een olijfolie.
  3. Maak de basilicum-peterselievinaigrette: doe het ei en de eierdooier in een blender en mix. Voeg knoflook en de helft van de olie toe, vervolgens mosterd, basilicum en mix alles glad. Voeg de rest van de olie toe en mix opnieuw. Kruid met peper en zout.
  4. Haal de kerstomaatjes uit de marinade en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Bak de gekruide scampi kort aan in de pan. Dien op met een beetje basilicum-peterselievinaigrette en met 3 gemarineerde kerstomaatjes.

Andere feestinspiratie vind je hier 

 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*