Bessenbavarois

Bessenbavarois - www.truitjeroermeniet.be
Bessenbavarois – www.truitjeroermeniet.be

2016, daar ben je dan! Is het mogelijk om alle vreugde van 2015 te bewaren en alle leed dit jaar te schrappen? 2016, geef je mij het magische recept voor alle dagen zon, vrede, liefde, vriendschap en gezondheid, zodat ik dit op mijn beurt dit jaar kan delen met mijn lezers? Ach, was het maar zo simpel. Toch moeten we als mens soms door woelige wateren om even met de neus op de belangrijke dingen in het leven gedrukt te worden. Hoe dan ook, ik wens dat al jullie dromen mogen uitkomen in 2016 en dit zou geen foodblog zijn mocht ik de culinaire momenten niet hoog in het vaandel dragen. Dit jaar zullen hier weer gezonde receptjes, ovenschotels, kindvriendelijke gerechten, hapjes,…. aan bod komen, maar starten doen we met een dessertje: een bessenbavarois. Een vederlicht genot dat heel fris smaakt. Gelukkig Nieuwjaar!

Ingrediënten voor een bavarois (springvorm met diameter van 22 tot 25 cm):

500 g diepvriesbessen (in deze tijd van het jaar zijn de verse bessen te duur en dus kan je perfect diepvries gebruiken voor de bavarois) + wat extra verse bessen om de taart te garneren, 13 g gelatine, 75 g suiker, sap van 1/2 citroen, 250 ml opklopbare room, 3 eiwitten.

Bereiding:

  1. Laat de bessenmengeling ontdooien. Mix de bessen tot een puree.
  2. Week de blaadjes gelatine gedurende 5 min. in koud water.
  3. Doe de bessenpuree in een kom op het vuur. Voeg het citroensap toe, laat even doorkoken. Verlaag het vuur een beetje en voeg nu de suiker toe. Laat de suiker volledig smelten. Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de warme puree. Roer tot de gelatineblaadjes opgelost zijn.
  4. Zet de kookpot nu in ijskoud water (kan in de gootsteen) en voeg grote ijsblokken toe.  Laat de bessenpuree nu 40 min. in het koude water staan, roer af en toe met een lepel, deze zal steeds dikker worden.
  5. Klop intussen de slagroom stijf en spatel onder het bessenmengsel. Klop nu de eiwitten stijf en spatel ook door het mengsel.
  6. Giet de bavarois in een springvorm. Laat minstens 4 u opstijven in de koelkast maar kan ook een dag op voorhand gemaakt worden.
  7. Ontvorm, garneer met wat verse bessen en dien op.

Andere desserten vind je hier

Andere recepten vind je hier

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*