Millefeuille van appel, camembert en hazelnoot

Millefeuille van appel, camembert en hazelnoot – www.truitjeroermeniet.be

Terwijl ik stiekem nog gehoopt had op een zalig nazomertje, blijkt de herfst nu toch langzaam maar zeker zijn intrede gedaan te hebben. Ook al kijk ik absoluut niet uit naar het feit dat het ’s morgens weer pikdonker is als ik uit mijn bed rol, heeft de herfst toch ook zijn charmes, los van de plensbuien dan… in de keuken bijvoorbeeld.

Het wordt weer gezellig koken met najaarsgroenten, en ook comfort food mag daarbij zeker niet ontbreken. Ik start alvast met een millefeuille van appel, camembert en hazelnoot: een licht, gezond maar vooral heerlijk bordje in een herfstjasje. Dit gerechtje kan een volwaardige lunch zijn, opgevat als salade, maar het is ook een perfect voorgerechtje dat makkelijk te maken is voor bezoek. Het zoete van de appel gecombineerd met het zoute van de kaas, het knapperige van de nootjes, afgewerkt met een heerlijke witlofsalade en granaatappelpitjes…meer moet dat niet zijn!

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 Jonagold appels (1 appel per persoon) (neem geen Granny Smith bijvoorbeeld, die is te zuur)
 • 1 camembert (een volledige is teveel voor dit gerecht)
 • een handvol hazelnoten
 • 2 stronkjes witloof
 • 2 el Griekse yoghurt
 • 1 el zachte mosterd
 • 2 el granaatappelpitjes
 • olijfolie
 • peper en zout
 • tijm
 • eventueel 1 el honing

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Check of de appel mooi rechtop staat, zoniet snijd je een stukje van de onderkant tot deze mooi staat Haal het klokhuis uit de appels met een appelboor. Snijd de appels vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm.
 3. Neem de camembert en snijd hiervan plakjes ter grootte van de appelschijfjes. (Ik maakte de plakjes rond met een uitsteekvorm.)
 4. Snijd de stronkjes witloof in fijne reepjes.
 5. Snij met een mes de hazelnoten grof.
 6. Meng in een kommetje 2 el Griekse yoghurt met 1 el mosterd en kruid wat met peper, zout en tijm.
 7. Bak de appelschijfjes aan in wat hete vetstof tot ze zachter geworden zijn, dit duurt ongeveer 2 min. Let op dat ze niet te zacht worden, anders breken ze. Haal ze vervolgens uit de pan.
 8. Maak nu torentjes: eerst een plakje appel, vervolgens een plakje camembert, vervolgens een beetje grof gesneden hazelnoot. Maak zo verder laagjes tot je de appel volledig in elkaar gezet hebt en eindig met het appelhoedje. Zet het geheel vast met een prikkertje. Geen nood als de appel wat scheefzakt, je duwt hem nadien gewoon recht op het bord.
 9. Neem een ovenschaal en bestrijk deze met een dun laagje olijfolie. Zet de appels in de ovenschaal en leg de overige grof gesneden hazelnoten mee in de schaal en schuif het geheel 4 à 5 min. in de oven op 180°C (tot de kaas begint te smelten).
 10. Intussen bakken we de fijngesneden witloof gedurende 1 min. op hoog vuur. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel een eetlepel honing toe.
 11. Haal de appeltjes uit de oven.
 12. Neem een bord, schik op elk bord wat witloof. Bestrooi met granaatappelpitjes. Besprenkel met het mengsel van Griekse yoghurt en mosterd. Plaats hierop de appel en werk af met de hazelnootjes uit de ovenschaal.

Dit gerecht is voedselzandloper proof met uitzondering van de Griekse yoghurt. Deze kan je dan vervangen door plattekaas of verse kaas.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*