Zarzuela

Zarzuela – www.truitjeroermeniet.be

Het is weer die tijd van het jaar: de koffers staan klaar en het huis compleet overhoop. Overal liggen stapeltjes kleren, de wasmachine draait nog op volle toeren, de laatste strijk moet nog gedaan worden en een bomvolle koelkast moet nog leeggegeten worden. Elk jaar neem ik mij voor om het volgende jaar meer georganiseerd te zijn en alles vooruit te plannen maar het lijkt wel of het elk jaar slechter wordt. Nog een paar dagen en we trekken de deur achter ons dicht. Alvorens we richting Provence trekken, vertoeven we eerst een weekje in Catalonië. Dit was tevens mijn eerste bestemming toen ik nog een klein kind was en we vonden het er zo leuk dat onze auto er jaar na jaar bijna automatisch naartoe reed.

Een beetje nostalgie voert mij dertig jaar later opnieuw naar die plaats, deze keer weliswaar met mijn eigen kleine bengels. Tijd om hen te tonen waar mama vroeger haar hartje kon ophalen. Ik knijp er dus eventjes tussenuit, heel eventjes geen receptjes maar binnenkort ben ik er terug met hernieuwde energie en nieuwe recepten.

Dat doe ik echter niet zonder jullie eerst nog één van de klassiekers van Catalonië mee te geven, namelijk een zalige zarzuela. Zarzuela…de naam alleen al klinkt fluweelzacht, en dat is het ook. Het is een gerecht waarin vis en schaaldieren gecombineerd worden, afgewerkt met ui, look, tomaten, saffraan en amandelmeel. Het amandelmeel zorgt meteen ook voor de zachte smaak. Je kan het eten als maaltijdsoep maar het is ook een prima voorgerecht natuurlijk. Alles is perfect op voorhand te maken, de smaken zullen alleen maar beter mengen. Het volstaat om dit op te warmen als je het wil opdienen. Smakelijk en ik wens jullie een prettige vakantie! Tot gauw.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 uien, gesnipperd
 • 3 teentjes look, gesnipperd
 • 1 klein rood pepertje, zaadjes verwijderd en fijngesnipperd
 • 1 capsule saffraan(draadjes)
 • 12 reuzengarnalen
 • 500 g mosselen
 • 500 g kokkels
 • 500 g venusschelpen
 • 4 vaste visjes, ik gebruikte hier roodbaarshaasjes maar ook zeeduivel of kabeljauwhaasjes zijn geschikt
 • 1/2 l visbouillon
 • 1 glas witte wijn
 • 5 tomaten, ontvelt, ontpit en in blokjes gesneden
 • 2 el tomatenpuree
 • 1 el amandelpoeder (of fijngemalen amandelen)
 • peterselie
 • een scheutje citroensap
 • zout, peper
 • olijfolie

Bereiding:

 1. Reinig de schaaldieren verschillende malen grondig zodat er geen zand meer achterblijft.
 2. Doe de helft van de witte wijn in een pan samen met een beetje van de visbouillon. Verwarm op een hoog vuur, doe de schaaldieren erin en zet het deksel erop. Na ongeveer 5 min. zijn alle schaaldieren open. Haal ze uit de pan, zet even apart in een kom en zeef nu het vocht dat achtergebleven is. Voeg het vocht toe aan de visbouillon.
 3. Terug in dezelfde pan bakken we de met peper en zout gekruide grote garnalen kort aan. Zet de garnalen even apart.
 4. Nu maken we de saus. Fruit ui, look en pepertje aan. Voeg het amandelpoeder toe. Voeg de resterende witte wijn toe en laat de alcohol verdampen. Voeg nu de visbouillon toe, de saffraan en 2 el tomatenpuree toe.
 5. Kruid de 4 visjes met peper en leg ze in de saus. Voeg nu ook de tomatenblokjes toe. Als laatste voegen we nu alle schaaldieren en de grote garnalen toe. Verwarm nog even mee. Dien op.
 6. Lekker met stokbrood om in de saus te doppen.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij gerust weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*