Ik hou van alle soorten keukens en ik lust ook alles, maar de Aziatische smaken hebben tegenwoordig echt wel een streepje voor. Onlangs gingen de hubbie en ik eten in Brussel bij Little Asia, het Viëtnamese restaurant van Quyên die jullie vast kennen als kok op Njam. Quyên heeft toen ze jong was een aantal jaren in mijn hometown gewoond en nog steeds besteedt ze extra aandacht aan haar vroegere dorpsgenoten. De gerechtjes volgden elkaar op en bij elk nieuw gerecht werden we enthousiaster: die heel typerende frisse smaken die in elk gerecht naar voor komen door de aanwezigheid van koriander, munt, citroengras,… Alles zo zalig en licht verteerbaar.
Die smaken wilde ik verenigen in een lichte maaltijdsalade aangezien het de komende dagen zomers warm wordt en niet iedereen zin heeft om dan lang in de keuken door te brengen. Deze frisse, Aziatische garnalensalade is op zo’n moment perfect: gemarineerde komkommerlinten, lauwwarme reuzengarnalen, een zalige dressing en de koriander en munt maken het plaatje helemaal af. Maak jij deze salade de komende dagen klaar?
Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
- 2 komkommers, in linten gesneden met een dunschiller
- 2 sjalotjes of uien, fijngesnipperd
- 6 à 9 reuzengarnalen per persoon, afhankelijk van de grootte (én de honger)
- 2 lente-uitjes, fijngesnipperd
- een handvol koriander, fijngesnipperd
- een handvol munt, fijngesnipperd
- een paar blaadjes basilicum, fijngesnipperd
- 1 el sesamzaadjes
Voor de dressing :
- 5 el limoensap + zeste van 1 limoen
- 3 el vissaus
- 2 el olijfolie
- 1 lente-ui, fijngesnipperd
- 1 koffielepel citroengraspasta (of geraspt citroengras)
- 1 koffielepel gemberpasta of geraspte gember (citroengraspasta en gemberpasta kan je kopen in de supermarkt bij de Oosterse producten)
- 1/2 rood pepertje, fijngesnipperd
- 1 el agavesiroop of honing, of een mespunt stevia
Bereiding:
- Pel de garnalen, kruid licht met peper en zout, en zet even apart.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een potje (bv. een leeg confituurpotje of een weckpotje) en schud alles goed door elkaar zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
- Snijd de komkommer op linten met een dunschiller, doe in een mengkom en besprenkel met 1/3 van de marinade en meng.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de garnalen kort aan.
- Neem een diep bord en leg daarin de courgettelinten en bestrooi achtereenvolgens met de sesamzaadjes, de fijngesnipperde sjalotjes, koriander, munt, basilicum en lente-uitjes.
- Schik hierop de garnalen en besprenkel met de resterende dressing.
- Als je dat wenst, kan je hier nog rijst of glasnoedels bij serveren.
Pinnen? Druk hieronder op de P van Pinterest.
6 Reacties