Gevuld kalkoengebraad

Gevuld kalkoengebraad - www.truitjeroermeniet.be
Gevuld kalkoengebraad – www.truitjeroermeniet.be

Ik beken, deze dagen kan ik enorm genieten van de melige kerstfilms. Vaak hebben ze weinig inhoud maar de beelden brengen steeds een nostalgisch gevoel in mij naar boven dat ik niet wil missen. De reuzenkalkoens die ze daarin ten berde brengen doen mij telkens zo watertanden dat ik mij het hele gebeuren niet zonder zou kunnen voorstellen. Of het nu gaat over een gigantisch opgevuld exemplaar, een stoofpotje of een gevuld gebraadje, het smaakt altijd heerlijk. Wil je graag zo weinig mogelijk werk, dan is dit gevuld kalkoengebraad een aanrader. De heerlijke vulling wordt op voorhand klaargemaakt, het geheel wordt opgebonden met keukentouw en de oven doet de rest eens de gasten er zijn. Zo simpel kan het zijn. Heb je nog twijfels over je feestmenu, klik dan zeker eens hier waar ik alle feestinspiratie samengebracht heb. Ik hoop dat er een “Truitjeroermeniet” op jullie feestdis mag verschijnen.

TIP: Liever een originele, zalige “exotischere” vulling van scampi en mango?  Klik dan hier voor mijn recept van kalkoengebraad met vulling van scampi en mango

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 kg kalkoengebraad
  • 300 g (kippen)gehakt
  • 50 g gedroogde veenbessen
  • 90 g kastanjechampignons
  • 2 el fijngehakte peterselie, olijfolie, peper, zout

Voor het sausje:

  • 2 dl gevogeltefond of gevogeltebouillon
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl rode porto
  • 1 el vloeibare honing
  • een scheutje balsamicoazijn
  • 2 el aalbessengelei
  • maïzena

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd het kalkoengebraad horizontaal open zodat je een mooie rechthoek verkrijgt of vraag het aan je slager.
  3. Maak de vulling: Snijd de champignons heel fijn. Meng het gehakt met de veenbessen, de fijngehakte champignons en peterselie.
  4. Leg de vulling op een lijn te midden van het gebraad en rol in de breedte op zodat je de langst mogelijke rol hebt. Bind dicht met keukentouw
  5. Neem een ovenschotel en leg het opgebonden gebraad erin. Overgiet met een goede scheut olijfolie en kruid met peper en een beetje zout.
  6. Zet 50 min. in een oven van 180°C. Arroseer (overgiet) het gebraad wel ongeveer om de 10 min. met wat braadvocht zodat dit vochtig blijft.
  7. Maak intussen het sausje: Doe de gevogeltefond in een pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe. Laat even doorkoken zodat de alcohol verdampt. Als laatste voeg de maïzena toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
  8. Haal het gebraad uit de oven en snijd in plakjes. Dien op met de saus.

TIP: Lekker met verse veenbessen en gratinaardappeltjes.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*