Brandade van kabeljauw met saffraansausje

Brandade van kabeljauw met saffraansausje - www.truitjeroermeniet.be
Brandade van kabeljauw met saffraansausje – www.truitjeroermeniet.be

Wild of gevogeltje zullen menig feestdis eer aandoen de komende periode. Maar misschien ben jij daar helemaal niet “wild” van. In dat geval is deze brandade van kabeljauw met saffraansausje vast en zeker iets voor jou. Brandade is eigenlijk een oud en eenvoudig recept voor een smeuïg geheel van gepureerde aardappelen met vis. De smaken zijn echter ongelooflijk en het is niet eens zo moeilijk om van dit simpel gerecht iets feestelijks te maken door toevoeging van een aantal lekkere ingrediënten. Draai er bijvoorbeeld wat waterkers door, een saffraansausje en een toefje lompviseitjes doen de rest. Hiermee kan je zelfs de allerkleinsten smakelijk vis doen eten. Dit gerecht kan als hoofdgerecht maar ook als voorgerecht als je een iets kleinere portie geeft. Met uitzondering van het opwarmen als de gasten er zijn, kan je dit gerecht volledig op voorhand maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g graatloze kabeljauw, 600 g aardappelpuree, 1 ui, 1 teentje look, 1 bosje waterkers, 150 ml visbouillon, sap van een 1/2 citroen, 4 kl lompviseitjes

Voor het saffraansausje: 

150 ml visbouillon, 100 ml lichte room, 1 el maïzena, saffraanpoeder of enkele saffraandraadjes, een paar druppeltjes citroen, zout, peper

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snipper ui en look fijn. Doe in een ovenschotel, schik de kabeljauw er bovenop en voeg de bouillon toe. Zet 20 minuten in de oven.
  3. Maak intussen een klassieke aardappelpuree.
  4. Haal de kabeljauw uit de oven en prak de vis onder de aardappelpuree. (Opgelet: het vocht gieten we niet weg, dat voegen we toe aan het saffraansausje.) Kruid met zout en peper en voeg een scheutje olijfolie en citroensap toe. Zet de brandade of de vis-aardappelpuree aan de kant.
  5. Maak het saffraansausje: Giet het bakvocht van de vis in een pannetje, voeg de visbouillon en de room toe en laat even inkoken. Voeg wat maïzena toe en laat verder inkoken tot sausdikte.

Als de gasten er zijn:

  1. Warm het saffraansausje op en houd warm op een laag vuur.
  2. Warm de brandade weer even op. Meng de blaadjes waterkers onder het geheel. Neem een serveerring en vul op met de brandade. Verwijder de ring. Garneer met een koffielepel lompviseitjes en een paar blaadjes waterkers. Dresseer de saus errond.

Andere feestinspiratie vind je hier

Bron: licht gebaseerd op Njam

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*