Citroentaart met limoncello-citroentjes

Citroentaart met limoncello-citroentjes - www.truitjeroermeniet.be
Citroentaart met limoncello-citroentjes – www.truitjeroermeniet.be

Citroentaart kan een zonnig en zomers beeld oproepen maar kan wat mij betreft in alle seizoenen. Als afsluiter van een maaltijd, is citroen altijd een goed idee. Licht en fris, ideaal om het eten te verteren. Onlangs hadden we een etentje bij ons thuis. De eters waren échte dessertliefhebbers maar het moest toch licht blijven, want een baksteen op de maag kan iedereen missen. Ik dacht bijgevolg onmiddellijk aan een dessert met citroen. Aangezien ik net één van de allernieuwste bakvormen van Le Creuset in mijn bezit had, moest deze meteen uitgetest worden. Een kruimeldeegje, een heerlijke vulling met veel citroen en citroenzeste. Ik wilde de taart echter een speciale “touch” geven, dus konfijte ik citroenschijfjes in limoncello. Zo simpel maar een groots effect. De limoncello wordt helemaal opgenomen in de citroen… heerlijk. De dessertliefhebbers waren unaniem overtuigd en ik was dubbel overtuigd: zowel van de taart als van de bakvorm.

Ingrediënten voor 1 taart (ongeveer 8 personen):

1 kruimeldeeg, 3 citroenen voor de vulling en 1 extra voor de geconfijte citroenschijfjes, 150 g (riet)suiker(siroop) + 2 el extra voor de limoncello-citroentjes, 2 dl lichte opklopbare room,  5 eieren, 2 el limoncello, 3 el water

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rasp de schil (zeste) van 1 citroen en pers het sap uit 3 citroenen.
  3. Bekleed een bakvorm (doorsnede 24 à 25 cm) met een kruimeldeeg. Leg een vel aluminiumfolie op het kruimeldeeg (bodem en wand) en bak 15 min. op 180 °C. De bodem is nu stevig en gevormd. Haal de aluminiumfolie weg en laat nog 5 min. verder bakken.
  4. Haal het kruimeldeeg uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven tot 130°C.
  5. Mix eieren en de (riet)suiker in een keukenrobot tot een schuimig geheel. Klop de room op en spatel onder het geheel. Voeg citroensap en citroenrasp toe aan het geheel.
  6. Zet 60 min. in de oven op 130°C. Je zal zien dat het deeg een ongelooflijk mooie textuur krijgt zonder bakvlekken. Laat de taart nadien afkoelen.
  7. Intussen snijden we de overblijvende citroen in fijne plakjes. Verwarm 2 el (riet)suiker(siroop) met 3 el water en 2 el limoncello en laat de plakjes citroen hier 20 min. in konfijten op een gemiddeld vuur. Haal van het vuur en versier de taart met de plakjes.

Collage_Citroentaart

Andere desserten vind je hier

Eén reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*