Salade van venkel, sinaasappel en saus van blauwe kaas

Salade van venkel, sinaasappel en blauwe kaas - Truitjeroermeniet
Salade van venkel, sinaasappel en blauwe kaas – Truitjeroermeniet

De tijd van de salades is weer in het land. Zoals elk jaar als het mooie weer eraan komt, zie je een steeds groeiend aantal mensen die volop salades beginnen te eten om hun lichaam “beachable” te maken tegen de vakantieperiode.

Los van de smaak, ben ik dol op de kleuren van salades en kan je er eindeloos in variëren. De tijd dat een salade nog gemaakt werd van een blad sla, een tomaat en een komkommer is gelukkig voorbij. De salade-geitenkaas was ook niet weg te denken, hoewel deze, mits lekker bereid, niet te versmaden valt. Tegenwoordig worden alle groeten en fruit door elkaar gebruikt,  al dan niet aangevuld met kip, vlees of vis, en maar goed ook.  Bovendien kom ik tot de vaststelling dat ik jullie nog geen enkele salade meegegeven heb. Meer dan de hoogste tijd dus!

Deze salade van venkel, sinaasappel en blauwe kaas is gemaakt met een minimum aan ingrediënten en is werkelijk in 5 minuten klaar. Venkel en blauwe kaas gaan wonderlijk goed samen. Rauw is blauwe kaas zeer uitgesproken en valt daardoor misschien niet bij iedereen in de smaak maar als je deze verwarmt krijg je een totaal ander resultaat. Heerlijk!

Ingrediënten voor 2 personen:

1 grote venkel, 2 sinaasappels, 100 g blauwe kaas (ik gebruikte de biologische kaas Fourme d’Ambert, maar een andere blauwe kaas kan zeker), 1,5 dl alpro soya cuisine, peper. Faculatief: gedroogde bloemetjes (onder andere te koop bij Delhaize)

Bereiding:

1. Snijd de venkel in flinterdunne reepjes met een keukenrobot. Schik op een bord.

2. Snijd de schil van de sinaasappel. Snijd de partjes sinaasappel van tussen de vliesjes (zodat er geen wit meer aanhangt). Schik bovenop de venkel.

3. Doe de blauwe kaas en de alpro soya cuisine in een kookpot, warm deze op (gemiddeld vuur) tot je een gladde saus bekomt. Knijp het nog overblijvende gedeelte van de sinaasappel uit in de saus.

4. Nappeer de warme saus rijkelijk over de venkel en de sinaasappel (dit bepaalt de smaak). Kruid het geheel met peper.

5. Garneer met gedroogde bloemetjes.

Andere gerechten in een handomdraai vind je hier.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*