Kalkoengebraad met vulling van scampi en mango

Kalkoengebraad met vulling van scampi en mango – www.truitjeroermeniet.be

Voor mij geen Kerst zonder kalkoen. Ik maakte al een kalkoenstoofpotje, en een aantal keer een volledig opgevulde kalkoen (lekker nostalgisch zoals in de kerstfilms te zien is), maar nadeel is dat die 3u in de oven moet staan, dus ga ik dit jaar voor een gevuld kalkoengebraadje. Het leuke is dat je kan variëren in de vulling zoveel je wilt. Ik maakte al eens een variant met gehakt en veenbessen, wat traditioneler is, maar dit keer zocht ik een totaal ander en origineel  smakenpalet op, en wel op basis van scampi en mango. In eerste instantie misschien een verrassing maar het is ongelooflijk hoe perfect de smaken van de kalkoen en de “tropical” vulling samengaan. Hier wil je blijven van eten, en voordeel is dat het veel lichter verteerbaar is dan gehakt. Probeer het uit, ik beloof je dat je er gelukkig van wordt.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 kg kalkoengebraad
  • 300 g gepelde scampi
  • 1 kleinere, eetklare mango
  • 50 g amandelnoten
  • 1 geel pepertje
  • fijngehakte bieslook
  • olijfolie
  • een scheutje citroensap
  • peper, zout
  • Carribean kruidenmix: verkopen ze kant-en-klaar in sommige supermarkten maar je kan de kruidenmix ook zelf maken door in een potje een koffielepel knoflookpoeder, komijn, paprikapoeder, zout en kurkuma te mengen

Voor het mangosausje:

  • 2 fijngesnipperde sjalotjes
  • 1 teentje look
  • 2 mango’s in stukjes gesneden (eetklare mango’s)
  • 400 ml gevogeltefond (of gevogeltebouillon)
  • 1 el witte wijnazijn
  • een scheutje citroensap
  • zout, peper
  • bieslook en roze peperbolletjes ter garnering (optioneel)
  • eventueel 1 el honing

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd het kalkoengebraad horizontaal open (of laat dit doen door je slager) zodat je een mooie rechthoek verkrijgt.
  3. Maak de vulling: pel de scampi en snijd in blokjes. Snijd de mango in blokjes. Snijd de gele chilipeper fijn. Hak de amandelnoten grof met een mes. Meng alles onder elkaar en voeg de fijngehakte bieslook toe. Doe nog wat citroensap, een scheutje olijfolie onder het geheel en kruid met de carribean kruidenmix, peper en zout.
  4. Leg de vulling op een lijn te midden van het gebraad en rol in de breedte op zodat je de langst mogelijke rol hebt. Bind dicht met keukentouw.
  5. Neem een ovenschotel en leg het opgebonden gebraad erin. Overgiet met een goede scheut olijfolie en kruid met peper en een beetje zout.
  6. Zet 50 min. in een oven van 180°C. Arroseer (overgiet) het gebraad wel ongeveer om de 10 min. met wat braadvocht zodat dit vochtig blijft.
  7. Maak intussen het sausje: Stoof de look en sjalotten aan.Voeg de mango toe (maar houdt nog een aantal blokjes mango over om op het laatste in de saus te leggen), witte wijnazijn, citroensap en gevogeltefond toe. Laat 15 min. sudderen op een zacht vuur en mix glad. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Leg de blokjes mango die je achtergehouden hebt in de saus. Warm mee op en garneer met wat bieslook en wat roze peperbolletjes.
  8. Haal het gebraad uit de oven en snijd in plakjes. Dien op met de saus.

Andere feestinspiratie? Klik hier

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Bron: inspiratie voor de vulling: delhaize

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*