Vegetarische balletjes met currydip

Vegetarische balletjes – www.truitjeroermeniet.be

Ik dacht onmiddellijk dat ik die vegetarische balletjes thuis ook maar eens moest uitproberen en zocht naar de specifieke benaming voor deze balletjes. Dat bleek GRÖNSAKSBULLAR te zijn. Bekt niet direct lekker. Ik gaf er mijn eigen toets aan, maakte er een lekkere currydip bij en testte dit uit als hapje bij het aperitief. Ze vielen onmiddellijk in de smaak, ongelooflijk lekker!!! Ook bij de kinderen was het een schot in de roos.
TIP: Je kan deze balletjes niet alleen als hapje geven, maar ook als hoofdgerecht, laat ze eenvoudigweg niet afkoelen. Of misschien wil je ze liever als hamburgertjes? Maak de balletjes wat groter en druk ze een beetje plat op de pan en serveer ze tussen een broodje. Opties genoeg en megalekker!

Ingrediënten voor ongeveer 20 à 25 balletjes:

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 150 g verse spinazieblaadjes, fijngesneden
  • 2 wortelen, in piepfijne blokjes gesneden
  • 1 langwerpige puntpaprika, in piepfijne blokjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 blik kikkererwten van 400 g
  • 1 kl bouillonpoeder
  • 3 el kikkererwtenmeel of havermeel of bloem
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • peper

Ingrediënten voor de currydip:

  • 1 el olijfolie
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 1 el tahin
  • 1,5 dl kokosroom
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 el mosterd
  • zout, peper

Bereiding:

  1. Snijd alle groenten in piepkleine blokjes
  2. Fruit ui en look aan in een pan, voeg wortel, puntpaprika en tenslotte spinazie toe en laat garen waarbij je af en toe omroert.
  3. Giet het sap af van de kikkererwten, doe deze in een blender samen met 1 el olijfolie en 1 el water, peper en zout. Voeg nu de gemixte kikkererwten bij de groenten in de pan en roer goed om tot alles goed vermengd is. Kruid met peper en een snuif kurkuma.
  4. Voeg tenslotte nog 3 el kikkererwtenmeel, havermeel of bloem toe en roer goed om.
  5. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
  6. Als alles afgekoeld is, rol je balletjes en legt ze één voor één op een bord tot alles opgewerkt is.
  7. Neem een wokpan en doe er een goeie hoeveelheid olijfolie in zodat je een “frituutketeltje” krijgt. Bak de balletjes rond om rond kort bruin. Ze worden dus nog iets bruiner dan op de foto.
  8. Laat afkoelen.
  9. Doe alle ingrediënten voor de currydip in een blender en mix glad.
  10. Serveer de balletjes met de currydip.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*