Gehaktballetjes tikka masala

Gehaktballetjes tikka masala – www.truitjeroermeniet.be

Iedereen kent wel de kip tikka masala, maar hebben jullie ze al eens geprobeerd met gehaktballetjes? Superlekker! Een variatie op een klassiek gerecht dat toch een heel ander resultaat geeft, daar hou ik van. Bovendien gaan deze gehaktballetjes tikka masala erin als zoete koek bij mijn kinderen en de hubbie.

Tikka masala is eigenlijk een Indiase curry, een mix van kruiden en specerijen: masala betekent “kruidenmix” en tikka is een hindoe woord voor “klein stuk vlees”. Ik heb de kruiden die hoofdzakelijk aanwezig zijn in tikka masala verenigd in de saus, kruiden die meestal wel in het kruidenkastje terug te vinden zijn van de kookliefhebbers. De smaak ervan komt vrij door ze eerst goed te verhitten bij het maken van de saus en dan pas de overige ingrediënten toe te voegen. De gehaktballetjes werden gepimpt met een lekker, lichtpittig smaakje. Afgewerkt met een grote lepel yoghurt voor de smeuïgheid en wat korianderblaadjes is het helemaal top.

Tip: maak een dubbele portie saus, vries er ééntje in en volgende keer staat dit gerecht in een mum van tijd op tafel.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

De gehaktballetjes:

  • 700 g (kippen)gehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 groene chilipeper
  • 2 cm gember

De saus:

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 à 2 teentjes look, fijngesnipperd
  • 1 rood pepertje, fijngesneden (de zaadjes verwijderd indien je niet houdt van te pikant)
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl komijn
  • 1 el garam masala
  • 1 kl paprikapoeder
  • 4 el amandelpoeder of gemalen amandelen
  • 600 g tomatenblokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el citroensap
  • 250 ml kokosroom of ietwat dikkere kokosmelk
  • 300 ml warme kippenbouillon
  • 1 bosje koriander
  • Yoghurt en wat extra koriander voor bij het opdienen

Bereiding: 

  1. Mix de ingrediënten voor de gehaktballetjes (zonder het gehakt weliswaar), dus de ui, look, chilipeper en gember tot een groene pasta. Meng deze pasta met het gehakt en rol er balletjes van.
  2. Bak de balletjes goudbruin in een grote pan maar ze hoeven vanbinnen nog niet echt gaar te zijn want ze gaan nadien nog in de saus. Zet de balletjes even aan de kant en maak nu de saus.
  3. Fruit de ui en de look voor de saus aan in vetstof en voeg de chilipeper toe. Voeg ook de steeltjes van de koriander toe (de blaadjes hou je apart tot het einde om te garneren). Als alles zacht is voeg je de kurkuma, de komijn, het paprikapoeder, de garam masala toe en laat de smaken gedurende 2 à 3 min. vrijkomen. Voeg nu het amandelpoeder toe, roer even om en doe achtereenvolgens de tomatenblokjes, tomatenpuree, de warme kippenbouillon, de kokosroom en het citroensap erdoor. Laat 10 min. pruttelen. Voeg na 10 min. de gehaktballetjes toe en laat nog eens 10 min. pruttelen. Proef en kruid bij met peper en zout indien nodig.
  4. Serveer met een lepel yoghurt en koriander. Lekker met rijst.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*