Ricotta-geitenkaasrolletjes met zoetzure kerstomaatjes

Ricotta-geitenkaasrolletjes met zoetzure kerstomaatjes – www.truitjeroermeniet.be

Zoals beloofd in mijn vorige blogpost waar ik even mijn “opgekropt gemoed” wilde luchten, heb ik hierbij al een eerste zomers hapje. En wat voor één. Ik maakte deze ricotta-geitenkaasrolletjes met zoetzure tomaatjes vorig weekend klaar in de veronderstelling: laten we dit eens proberen, we zien wel of het lukt. Probleem is dat we op verplaatsing waren en ik mijn fototoestel niet meehad en dus geen foto kon maken. Ik had de aanwezigen al gewaarschuwd dat het waarschijnlijk niets zou worden, de verwachtingen waren dan ook niet te hoog. Beter zo dan omgekeerd denk ik dan. Maar nee, alles lukte wonderwel en het werd gesmaakt. Vooral het sausje van de zoetzure kerstomaatjes doet het hem hier en laat een heerlijke (na)smaak achter. We hebben een winner! Vandaag maakte ik deze rolletjes dus met plezier opnieuw, deze keer als lunch.

Je kan de ricotta-geitenkaasrolletjes volledig op voorhand maken als je bezoek hebt en de tomaatjes, die schuif je gewoon in de oven. Lekker makkelijk en geen stresstoestanden op het moment zelf. Dit is ook heerlijk als salade vergezeld van een bordje frisse, groene sla.

PS: lust je geen geitenkaas? Vervang deze dan door bijvoorbeeld verse kaas, type Philadelphia en de harde geitenkaas door een andere harde kaas die je wel lust, bijvoorbeeld parmezaan.

Ingrediënten voor 4-6 personen (afhankelijk of je dit als hapje, voorgerecht of als salade serveert):

Voor de ricotta-geitenkaasrolletjes:

  • 500 g ricotta, uitgelekt
  • 50 g zachte geitenkaas, type chavroux
  • 60 g harde geitenkaas
  • 1 groot ei of 2 kleine eitjes
  • 1 teentje knoflook
  • een snuifje zout, peper

Voor de zoetzure kerstomaatjes:

  • een 16-tal kerstomaatjes (of naar eigen goesting)
  • 60 ml olijfolie, extra vierge
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 mespunt suiker, stevia of tagatesse
  • 1 koffielepel zout
  • verse tijmblaadjes (een 5-tal), plus wat extra ter garnering`

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Meng in een blender of keukenmachine alle ingrediënten voor de ricotta-geitenkaasrolletjes.
  3. Leg twee vellen aluminiumfolie van ongeveer 30 cm breedte en leg ze naast elkaar op je werkblad. Leg op elk vel aluminiumfolie een vel bakpapier dat even groot is. Neem nu het ricotta-geitenkaasmengsel en schep in het midden van elk bakpapier het ricottamengsel in de lengte, zodat je een soort worst krijgt. Blijf ongeveer 4 cm van de kanten. Rol de folie met bakpapier nu op tot je een rol krijgt en draai de uiteinden dicht als een snoepje. Je hebt nu twee rollen.
  4. Leg deze rollen gedurende 35 min een voorverwarmde oven van 180°C, tot ze een beetje stevig aanvoelen.
  5. Neem de rollen na 35 min. uit de oven en laat ze in het papier volledig afkoelen. Intussen verlagen we de oven tot 160°C.
  6. Leg de kerstomaatjes in een ovenschaal en schep ze om met de olijfolie, balsamico, zoetstof en verse tijmblaadjes. Doe er nog een koffielepel zout op en zet 15 min in de oven.
  7. Neem de afgekoelde kaasrollen uit de folie en snijd ze in plakjes. Leg op elk bord een paar plakjes en een aantal kerstomaatjes.
  8. Schep over elk bord een paar lepels van de dressing die overgebleven is in ovenschaal van de tomaatjes. Deze dressing maakt het gerechtje af. Garneer met nog een tijmtakje.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*