Hartige crumble met zomergroenten

Hartige crumble met zomergroenten – www.truitjeroermeniet.be

Binnen een paar weken trekken we eerst een weekje naar Catalonië, gevolgd door een verblijf in de Provence. Voor de zesde maal al trekken we naar b&b Le lit qui danse in de buurt van de Mont Ventoux. We kijken niet alleen uit naar ons verblijf ter plaatse met heerlijke hapjes, drankjes en leuk gezelschap (die 6 keer spreken voor zich denk ik) maar ook naar de gezellige Provençaalse marktjes met de prachtige, sappige groenten, het geurige fruit, de heerlijke tapenades, kazen, olijven, worsten,… en natuurlijk de alom aanwezige lavendelgeuren. Het authentieke karakter die de dorpjes ademen, de oudere mensen die nog gezellig wat verkoeling zoeken onder de reusachtige platanen met een pastis in de ene hand en een petanquebal in de andere, de kleine bakkerijtjes, mensen die de hele ochtend door met “baguettes” onder de arm wandelen op weg naar een lekkere maaltijd. De broeierige temperaturen overdag worden goedgemaakt door een frisse duik in het water of een verkwikkende wandeling in de Toulourenc en ’s avonds is het met een fris glaasje rosé tot heel laat genieten van de prachtige natuur met zicht op de indrukwekkende wijnranken en de Mont Ventoux. Ik loop nu wat vooruit op de zaken, maar dit wordt ongetwijfeld in de hand gewerkt door het feit dat de zomer vandaag van start gaat én door de warme temperaturen van de afgelopen weken.

Het goede van de Provençaalse marktjes (of tenminste een deeltje ervan) verenigd in deze éne schotel, namelijk deze hartige crumble met zomergroenten. Sappige groenten afgewerkt met een heerlijk krokant korstje, een enorm veelzijdig gerecht dat je kan geven als hoofdgerecht, als bijgerecht (eventueel in aparte cocottes) of als voorafje. Je kan hier ook enorm in variëren. Ik maakte hier een vegetarische variant maar het is perfect mogelijk om er nog wat vleesblokjes door te mengen. Ook deze schotel vraagt zo goed als geen werk, perfect om dus zoveel mogelijk van die zon te genieten.

Ingrediënten voor 1 crumbletaart:

Voor de vulling:

 • 3 rijpe tomaten, in stukjes gesneden
 • 1 (rode) ui, versnipperd
 • 2 courgettes, in blokjes gesneden
 • 1 aubergine, in blokjes gesneden
 • 1 paprika, in blokjes gesneden
 • een handje fijngesnipperde verse kruiden (tijm, oregano,…)
 • sap en de zeste (schil) van een 1/2 onbespoten citroen (zorgt voor een frisse smaak)
 • Peper en zout
 • olijfolie

Voor de crumble:

 • 75 g (volkoren)meel
 • 30 g havermout
 • 30 g pijnboompitjes of andere grofgemalen noten
 • 75 g boter, in blokjes
 • 40 g fijngemalen harde kaas, zoals bijvoorbeeld Emmental, Gruyère of Parmezaanse kaas
 • Peper

Bereiding:

 1. Snijd alle groenten in blokjes. Leg ze in een ovenschaal, meng ze door elkaar samen met de verse kruiden, het citroensap en -zeste en besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en zet ongeveer 30 min in een voorverwarmde oven van 180°C. Roer halverwege even om.
 2. Intussen maken we de crumble: meng alle ingrediënten voor de crumble en doe de blokjes boter eronder, kneed door elkaar met de handen. Het moet niet glad zijn, een grove massa is perfect.
 3. Als de groentjes klaar zijn leggen we de crumble er bovenop (hoeft niet perfect bedekt te zijn) en zetten we het geheel nog eens 15 min. in de oven en vervolgens nog 5 min. onder de grill (hoogste stand) tot je een bruin krokant korstje hebt.
 4. Serveer meteen.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*