Hartig havermoutbroodje

Hartig havermoutbroodje – www.truitjeroermeniet.be

Al heel lang was ik op zoek naar een lekker havermoutbroodje, een goeie hartige versie zonder gedroogde vruchten of zoete ingrediënten. Ik testte er heel veel uit maar ik was persoonlijk nooit helemaal tevreden: te droog, te hard, te zoet, te vast. Tot ik op het receptje stootte van Kris Verburgh. Dit was het eerste recept dat mij werkelijk aanstond en dus ben ik van daaruit vertrokken om er mijn eigen versie van te maken. Na verschillende testfases heb ik de samenstelling gevonden die het meeste bij mijn smaken aanleunt. Toen ik een feestje gaf, had ik ook verschillende broodsoorten of tafel gezet, waaronder dit broodje. Welnu, dat broodje was het enige dat opgegeten werd. Iedereen was er weg van met als gevolg dat er na 10 min. geen brijzeltje meer over was. Ik heb er snel nog een tweede in de oven geschoven… iedereen blij! Ik hoop dat dit bij jullie ook in de smaak valt. Heel lekker trouwens met mijn pompoentapenade.

Ingrediënten voor 1 broodje:

 • 190 g havermeel of fijngemalen havermout
 • 20 g kokosmeel/ kokospoeder (fijngemalen kokos)
 • 50 g zaden naar keuze, ik neem 25 g sesamzaden en 25 g pompoenpitten + nog een klein beetje extra om bovenop het broodje te strooien voor het de oven ingaat
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • 3 eieren
 • 60 ml water
 • 2 el olijfolie
 • 2 el azijn
 • 1/2 koffielepel zout
 • 1 koffielepel rozemarijn (optioneel)
 • 1 koffielepel oregano (optioneel)
 • 1 kl lookpoeder (optioneel)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 190°C.
 2. Meng in een kom havermeel met kokosmeel en de zadenmengeling. Voeg ook het bakpoeder toe.
 3. Klop in een ander kommetje de eieren los, samen met de olijfolie, het water, azijn, zout, kruiden en lookpoeder.
 4. Voeg dit geheel toe aan het meel. Roer alles heel goed om.
 5. Neem een bakvorm bv. van brood of cake (Ik neem een broodvorm maar deze is niet volledig gevuld. Het is eerder een plat, breed broodje) en bekleed volledig met bakpapier. Doe het geheel met behulp van een spatel in de bakvorm. Om het deeg mooi glad te duwen, maak je je spatel eerst even nat.
 6. Bestrooi met nog wat sesamzaadjes en een paar pompoenpitten.
 7. Zet 20 min. onderaan in de oven. Haal na 20 uit de oven maar laat eerst afkoelen alvorens uit de bakvorm te halen.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij gerust weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*