Deze Aziatische garnalensoep wordt ook wel Tom Yam Kung genoemd, alhoewel ik er zeker niet over ga strijden want ik ben nog nooit in Azië geweest, laat staan dat ik er een woord van begrijp. Maar volledigheidshalve vermeld ik het er graag even bij voor de kenners. Mij maakt het niet uit, als het lekker is, ben ik tevreden. En dat is deze soep zeker.
Enerzijds is ze licht pittig door de aanwezigheid van de chilipeper en anderzijds is ze licht zurig door de limoen en het citroengras. De garnalen en de noedels maken het geheel af en zorgen zowaar voor een heerlijk frisse maaltijd.
Het leuke is dat je ze ook nog eens in een mum van tijd op tafel krijgt. Hoe makkelijk is dat. Je kan deze soep dan met stokjes eten om het plaatje helemaal af te maken, alhoewel ik die wijselijk achterwege laat…ze belanden gegarandeerd in het bord van mijn tafelgenoot. Proberen jullie ze uit? Laat het mij dan zeker weten…vind ik leuk.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 l kipbouillon
- 1 teentje look
- 2 citroengras, gekneusd of ingesneden aan het uiteinde zodat de smaken goed vrijkomen
- 16 grote garnalen
- 100 g sluimerwten, in reepjes gesneden
- 1 rode chilipeper, in dunne plakjes
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- 2 wortelen, in plakjes gesneden
- 3 cm gember, fijngeraspt (de echte kenners kunnen de galangawortel (=Aziatische gember) gebruiken, maar de smaak leunt heel erg aan tegen gewone gember en die is ook makkelijker te vinden)
- 2 el vissaus
- 2 el sesamzaad
- 3 limoenblaadjes of 3 el limoensap
- 100 g rijsvermicelli of rijstnoedels (volg je voedselzandloper neem dan sobanoedels)
- koriander (ter garnering)
Bereiding:
- Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Zet even opzij.
- Kook de sluimerwten en de wortelschijfjes in 2 min. beetgaar. Laat schrikken onder koud water en zet even opzij.
- Giet de bouillon in een grote kookpot en voeg look, vissaus, gember, citroengras, chilipeper, limoenblaadjes of limoensap toe en laat 15 min. pruttelen op een laag vuur met het deksel op de pot. Verwijder na 15 min. het citroengras en voeg de garnalen toe en laat een paar minuten meegaren. Voeg ook de sluimerwten en de wortelschijfjes toe.
- Laat intussen de rijstvermicelli gedurende 1 min. garen in kokend water en laat vervolgens uitlekken. (Gebruik je sobanoedels, laat deze dan 4 min. koken)
- Verdeel de rijstvermicelli over 4 kommetjes, giet de hete bouillon met de garnalen erover en werk af met lente-uitjes, sesamzaadjes en koriander.
Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk!