Gevulde appeltjes uit de oven met kip en geitenkaas

Gevulde appeltjes uit de oven met kip en geitenkaas - www.truitjeroermeniet.be
Gevulde appeltjes uit de oven met kip en geitenkaas – www.truitjeroermeniet.be

Naast mij liggen de koffers open en het bed ligt nog vol met kleren bezaaid. Morgen trek ik naar warme oorden. Met Kerst had manlief een verrassing klaar. Ik kreeg een kaartje dat er op het eerste gezicht uitzag als een bonnetje. Ik zag staan “Goed voor een tangoles” en toen ik het kaartje omdraaide stond er “in Buenos Aires”. Ik wist even niet goed meer waar ik het had. Gemengde gevoelens. Enerzijds vreugde om een stukje van Argentinië te kunnen verkennen en mee te gaan op het latinoritme, anderzijds een beklemmend gevoel omdat ik mijn twee dochtertjes even moet achterlaten. Noem mij oubollig of een overdreven moederkloek, voor mij persoonlijk is het toch enigzins een reisje waarbij ik mijn armen of benen achterlaat of iets dergelijks aangezien een groot deel van mij toch voortdurend aan mijn meisjes zal denken. Enfin, de dag is aangebroken, een terugweg is er niet meer, let’s enjoy Buenos Aires met de exotische temperaturen (o jawel, ze geven 32 graden). Het zal hier op de blog dus eventjes wat stiller zijn (iets meer dan een weekje) maar nadien voorzie ik jullie uiteraard van een leuk en uitgebreid verslag van deze bruisende stad mét receptjes natuurlijk. Ik hoop dat jullie dat leuk vinden.

Tot dan heb ik nog een heel lekker receptje voor jullie dat ik het voorbije weekend klaarmaakte en voor iedereen een voltreffer was: gevulde appeltjes uit de oven met kip en geitenkaas. Je kan dit eigenlijk zien als een originele variant van kip met appelmoes/appelcompote. De geitenkaas zorgt hier voor het bijzondere accent. Mijn jongste dochter, die niet zo’n fan is van geitenkaas, vond het heerlijk. Zegt genoeg, toch? Hou je echt niet van geitenkaas, dan kan je het vervangen door verse kaas (type Philadelphia).

Ingrediënten voor 4 personen:

2 à 3 jonagoldappels per persoon, 1 fijngesnipperde sjalot, 3 kipfilets in kleine blokjes gesneden, een paar takjes (citroen)tijm, sap van 1 citroen, 100 g geitenkaas (ik gebruikte hier de smeerbare versie zodat het smeuïger is), peper, zout, olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd het hoedje van de appels af. Hol de appel volledig uit, maar zodanig dat hij nog mooi stevig staat en zorg dat de bodem dicht blijft. Uithollen kan je met een lepeltje dat je gebruikt om bolletjes uit de meloen te halen. Je vindt het in de supermarkt. Het heet een meloenlepeltje. Hiermee gaat het heel makkelijk. De vulling houden we apart (met uitzondering van de bolletjes waar het klokhuis in zit). De vulling snijden we vervolgens fijn en laten we zacht worden op een laag vuur, tot een compote.
  3. Strijk de binnenkant en de bovenste rand van de appels in met citroensap zodat ze niet onmiddellijk bruin worden. Doe een dun laagje olijfolie in een ovenschaal en schik de appels erin. Zet ze ongeveer 8 min in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  4. Fruit intussen de sjalot aan in wat olijfolie en bak de met peper en zout gekruide kleine kippenblokjes goudbruin. Voeg nu wat verse tijm toe.
  5. Neem de uitgeholde appels uit de oven en doe wat kippenblokjes in de appel. Daarboven komt een laagje appelcompote. Sluit af met kippenblokjes. Werk af met wat geitenkaas en wat tijm. Vul zo alle appels. Schijf de appels met de vulling nu 5 min. in de oven tot de kaas wat gesmolten is en serveer.

Dit gerecht is voedselzandloperproof

Andere hoofdgerechten vind je hier

Andere kindvriendelijke gerechten vind je hier

3 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*