Een luchtig valentijnshart : kaastaart met aardbeientopping

Valentijnshart - Kaastaart met aardbeientopping - truitjeroermeniet.be
Valentijnshart – Kaastaart met aardbeientopping – truitjeroermeniet.be

Valentijn….Héééél lang geleden stonden er eens 3 jongens voor de voordeur, elk met eenzelfde rode roos. Aan originaliteit geen gebrek dus. Toch vond ik het erg spannend toen ik 15-16 jaar was. Van wie zou ik een cadeautje krijgen? Was er een geheime aanbidder? Alleen jammer dat die éne net niet op je stoep staat met diezelfde rode roos, want voor hem zie je hét cliche wel even door de vingers. Valentijn gaat soms dus écht wel over gebroken harten.

Intussen zijn we minstens evenveel jaren verder, en kijk ik tegen Valentijn aan zoals vele andere mensen. Het is commercieel, liefde moet er het hele jaar door zijn…. Dat is ook zo, maar wat ik wél heel leuk vind aan Valentijn, is dan weer de romantiek in de keuken (de liefde van de man gaat door de maag 🙂 ). Gerechtjes zien er plots nóg kleurrijker uit met al die rode tinten en zijn gedresseerd in de mooiste vormen.

Voor de gelegenheid bakte ik een kaastaart met aardbeientopping, wat eigenlijk één van mijn favoriete desserts is, maar, om het lekker stroperig te houden op een dag als deze… in de vorm van een hart (hoe kan het ook anders?). Voor de taart zelf baseerde ik mij op verschillende recepten uit Njam met een paar eigen accenten. En als kers op de taart een aardbei.

Ingrediënten voor 1 taart:

250 plattekaas, 250 g ricotta, 150 g speculaas, 50 g boter, 2 dl opklopbare room, 100 g fijne suiker, 1 zakje vanillesuiker, 12 g gelatine, 4 cl appelsap, sap van een 1/2 citroen

Ingrediënten voor de aardbeientopping:

100 g verse aardbeien, 20 g water, 50 g suiker, 3,3 g gelatine

Bereiding:

1. Verkuimel de speculaas met een keukenrobot. Laat intussen de boter smelten. Meng de fijne speculaas met de warme gesmolten boter.

2. Bekleed de bodem van een springvorm, in dit geval een hart, met bakpapier. Klik vast en snijd het teveel aan bakpapier weg. Verdeel de speculaas met de boter over de bodem.

3. Warm het appelsap met het citroensap op en smelt er de gelatineblaadjes in. Roer goed om tot de gelatine volledig gesmolten is. Laat even afkoelen tot het sap lauw is.

4. Meng de plattekaas met de ricotta. Klop de room op en meng onder de kaas. Voeg suiker en vanillesuiker toe en tot slot ook het appel- en citroensap.

5. Giet de kaas over de speculaas en laat 2u opstijven in de koelkast.

Afwerking:

6. Pureer de aardbeien en giet door een zeefje om de pitjes te verwijderen.

7. Week het gelatineblaadje in koud water.

8. Verwarm intussen in een kom het water met de suiker tot de suiker opgelost is. Zet van het vuur, voeg de gepureerde aardbeien toe en voeg het geweekte gelatineblaadje toe. Roer goed.

9. Giet over de kaastaart en laat 10 min. opstijven in de koelkast. Versier met verse aardbeien.

IMG_0929

Happy Valentine!

 

 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*