Een crumble of een kruimeltaart is eigenlijk niets meer dan een laag fruit bedekt met met een kruimeldeeg. Heel eenvoudig te maken en vooral heel lekker. Over het algemeen wordt het kruimeldeeg bereid met veel boter en suiker en zijn dit dan wel weer caloriebommetjes. Niets mis mee van tijd tot tijd, maar ik wilde toch een “gezondere” versie uitproberen zonder ook maar één grammetje aan smaak in te boeten, integendeel. Het is me gelukt met deze perencrumble met chocolade. Met slechts een paar ingrediënten en in een mum van tijd maak je dit heerlijke dessert en je kan je al eens laten gaat. Deze nacht geen schuldgevoel dus (voor degenen die daar last zouden van hebben natuurlijk). De geuren uit de oven doen onmiddellijk watertanden, de smaak is hemels en minstens even zoet als een crumble met geraffineerde suikers. De goedkeurende geluidjes van de kinderen zorgden voor de ultieme bevestiging.
Ingrediënten:
3 Doyenné-peren, sap van 1 citroen, 1 kl kaneel, 50 g pure chocolade, 1 el olijfolie
Voor de crumble:
2 rijpe bananen, 90 g havermout, 2 el amandelpoeder
Afwerking:
1 el cacaopoeder
Bereiding:
- Schil de peren en snijd in blokjes. Overgiet met het sap van de citroen. Bak aan in een scheutje olijfolie, bestrooi met kaneel en laat een aantal minuutjes garen (ongeveer 3 à 4 min.) Neem van het vuur en laat even afkoelen.
- Snijd intussen de pure chocolade in kleine blokjes.
- Nu maken we de crumble: Mix de bananen glad in een staafmixer en meng deze met de havermout en het amandelpoeder.
- Neem een taartvorm en leg de stukjes peer op de bodem. Schik hierboven de stukjes pure chocolade. Eindig met een crumblelaag.
- Zet 20 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.
- Haal na 20 min. uit de oven en bestrooi met wat cacaopoeder.
Bereidingswijze in foto’s:
Andere desserten vind je hier
4 Reacties