Curry van garnalen met kokos

https://truitjeroermeniet.be/2017/03/curry-van-garnalen-met-kokos/
Curry van garnalen met kokos – www.truitjeroermeniet.be

“Wel of niet?” Miljoenen keren spookte die vraag door mijn hoofd. Moest ik doorgaan met mijn blog na een lange pauze of er definitief een streep onder trekken? Eens ik volledig hersteld was van de gezondheidsperikelen duwde ik de beslissing maandenlang voor mij uit. Ook facebook, twitter, instagram,… een jaar lang heb ik alles achterwege gelaten. Ik wilde rust in mijn hoofd. Ik kreeg echter wel vaak de vraag  “Kriebelt het nooit om terug te komen?”. Dan was mijn antwoord steevast dat het voorbij was. Niet dat mijn interesse voor koken plots verdwenen was, integendeel. Ik spendeerde nog steeds uren in de keuken, misschien nog wel meer dan ervoor, maar verder dan dat ging het niet. Geen foto’s, geen teksten, gewoon koken en ervan genieten, zonder dat ik mijn hoofd erover moest breken of de foto wel goed genoeg zou zijn en of het recept in de smaak zou vallen. Het bracht de rust waar ik opnieuw naar verlangde. Toch stoorde het mij dat ik kookte maar steeds vergat wát ik nu eigenlijk allemaal klaargemaakt had en welke accenten ik toegevoegd had om de smaak optimaal te krijgen. Ik miste dus wel een soort van persoonlijk digitaal “kookboek” waarop ik kon terugvallen. Na een jaar sprak het stemmetje in mijn hoofd om te hervatten steeds vaker en hardnekkiger. Eén ding stond wel vast, áls ik terugkwam moest het aan een houdbaar tempo zijn zodat ik het deze keer kon volhouden. Niet langer drie nieuwe recepten per week en alles in mijn leven “on hold” zetten om toch dat aantal te halen. Zo heb ik mij ook voorgenomen, ik deel graag mijn recepten met jullie wanneer ik daar zin in heb en zijn er eens weken dat ik niet kan of geen zin heb, dan is dat maar zo. Wat een hobby is, moet dat ook blijven en ik wil op zoek gaan naar het juiste evenwicht. Ik hoop in ieder geval dat ik sommigen toch opnieuw kan verblijden met mijn receptjes (want een leuke reactie kan toch zo’n deugd doen) én dat het jullie mag smaken uiteraard, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Van start ga ik met een zalige curry van garnalen met kokos, een gerechtje dat al door familie of vrienden gesmaakt werd.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 grote ui, fijngehakt
 • 1 teentje look, fijngesneden
 • een stukje verse gember van 2 cm, fijngehakt
 • 1 rode peper (naar smaak mild of pikanter), fijngesneden
 • 1 stengel citroengras of 1 el citroengraspasta (tegenwoordig te koop in de supermarkt bij de Oosterse producten)
 • 1 el groene currypasta (dit is naar smaak, sommige zijn mild, andere zijn heel pikant. In de supermarkt zijn ze mild)
 • 400 g broccoli
 • 200 g doperwtjes
 • +/- 24 rauwe (reuzen)garnalen, gepeld
 • sap en zeste van 2 limoenen (of 1 citroen) + 1 extra ter garnering
 • 2,5 dl kokosroom
 • 2 dl groentebouillon
 • 1 kl vissaus
 • koriander, ter garnering

Bereiding: 

 1. Pel de garnalen en kruid met peper en zout. Bak deze heel kort aan in een pan en zet opzij.
 2. Kook de broccoli in water tot deze beetgaar is (mag gerust nog wat rauw zijn). Zet even opzij.
 3. Neem een hele grote, wat hogere pan en fruit de ui, de knoflook en de gember. Voeg de rode peper, het citroengras en de currypasta toe.
 4. Voeg vervolgens de kokosroom, de bouillon, de vissaus en het limoen-of citroensap toe. Breng gedurende 3min. zachtjes aan de kook.
 5. Voeg nu de erwtjes, de broccoli en de scampi toe en laat alles nog ongeveer 2 min. op een zacht vuur meegaren.
 6. Verwijder het citroengras en neem de pan van het vuur. Dien op met quinoa of rijst, koriander en partjes limoen.

 

11 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*