Pompoentapenade met zongedroogde tomaatjes

Pompoentapenade met zongedroogde tomaatjes – www.truitjeroermeniet.be

Hapjes? Mijn favoriete menugang. Ik vind het dan ook belangrijk dat de hapjes meteen een schot in de roos zijn, en die hoeven niet altijd even ingewikkeld te zijn. Tussendoor is een tapenade altijd lekker en een leuke bezigheid voor de tafelgenoten.
Nu het in de groetentuin van mijn ouders wemelt van de butternutten, prijs ik mij gelukkig want ik kon er deze lekkere tapenade mee bedenken. Ben jij ook dol op pompoenen of heb je zelfs pompoen in de moestuin staan, dan is dit een leuk alternatief op bv. de pompoensoep of de pompoentaart

Ik testte deze pompoentapenade dit weekend al even uit op een groepje vriendinnen en toen kreeg ik meteen de vraag wanneer deze op de blog kwam. Welnu, hier is ie dan. Ik hoop dat deze op menig aperitieftafeltje zal verschijnen.

Ingrediënten voor 1 pot pompoentapenade:

 • 350 g butternutpompoen (neem 1 klein butternutje of 1 grote en verwerk de overschot in een pompoensoepje of vries in voor later)
 • 1 sjalot of ui
 • 1 a 2 teentjes look
 • 6 halfzongedroogde tomaatjes op olie
 • 2 el bieslook, fijngesneden
 • 1 el sesamzaadjes
 • 4 el olijfolie
 • 4 el lauw water
 • 2 el olie van de zongedroogde tomaatjes
 • zout
 • peper

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C
 2. Snijd de sjalot in 4 partjes.
 3. Snijd de pompoen met de schil aan in grote stukken en verwijder de pitten. Leg met de schil naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier en overgiet met olijfolie (mag gerust wat meer zijn), kruid met peper en zout. Laat 20 min. roosteren in de oven. Leg 5 min. voor het einde de ui/sjalot en de look bij op de bakplaat en wentel even in de olie. Laat mee roosteren
 4. Haal na 20 min. uit de oven. Doe het geroosterde pompoenvlees, de ui/sjalot, de look, 3 zongedroogde tomaatjes, 4 el olijfolie en 4 el lauw water in de blender. Kruid met peper en zout. Indien je het nog smeuïger wilt, voeg dan nog lauw water of olijfolie toe (naar eigen smaak)
 5. Snijd de overige 3 zongedroogde tomaatjes heel fijn en snipper de bieslook en roer onder het mengsel uit de blender. Tot slot roeren we de sesamzaadjes en de 2 el olie van de zongedroogde tomaatjes onder het geheel.
 6. Doe in een weckpot of een mooie confituurpot.
 7. Lekker op een toastje, crackertje of op een stukje brood.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij gerust weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

5 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*