Frittata met geroosterde bloemkool, spinazie en geitenkaas uit de oven

Frittata met geroosterde bloemkool, spinazie en geitenkaas uit de oven – www.truitjeroermeniet.be

Frittata is de Italiaanse benaming voor wat de Spanjaarden een tortilla noemen, een superdikke omelet waar je enorm mee kan variëren. Je kan er zelfs alle restjes uit de koelkast in kwijt. Ik probeerde een iets specialere versie van de frittata uit, eentje met heerlijke geroosterde bloemkool, spinazie, zongedroogde tomaatjes en afgewerkt met schijfjes geitenkaas. Hoe zalig! Alles gebeurt in de oven, dus ook nog eens ideaal om op voorhand klaar te zetten. Bovendien is deze ook nog eens luchtig en supersmeuïg en wat er nog over zou blijven (als dat al het geval is), is de perfecte lunch voor de volgende dag. Dit gerecht is ideaal als je weinig tijd hebt, als je een off-dagje hebt en je liever geen potten en pannen ziet (en o jawel, die heeft iedereen wel eens) of als je gewoon zin hebt in een heerlijk eiergerecht… hartverwarmende kost op koudere dagen. Proberen jullie dit uit?

TIP: Ook koud is dit gerecht lekker. Maak het op voorhand klaar, snijd in puntjes en je hebt nog een zalig voorafje ook.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 verse kleine bloemkool, ongeveer 500 g
  • 200 g verse spinazieblaadjes
  • 1 sjalot of ui
  • 1 teentje look
  • 10 halfzongedroogde tomaatjes
  • 200 g geitenkaas (een rolletje), in plakjes gesneden
  • 4 dl (plantaardige) melk
  • 8 eieren
  • sap van een 1/2 citroen
  • een paar takjes afgeritste verse tijm of 1 koffielepel gedroogde tijm
  • 30 g parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 190°C.
  2. Doe de bloemkool in roosjes, leg in een ovenschotel en bestrijk de roosjes met behulp van een keukenborsteltje met olijfolie.  Zet 20 min. in de oven.
  3. Fruit intussen sjalot en look in een pan en voeg geleidelijk aan de spinazieblaadjes toe. Laat op het vuur tot de spinazieblaadjes geslonken zijn.
  4. Meng in een kom de eieren, de (plantaardige) melk, tijm, citroensap, parmezaanse kaas, zout en peper.
  5. Haal de bloemkoolroosjes na 20 min uit de oven en voeg de spinazie, sjalot en look toe. Overgiet nu met de eiermengeling.
  6. Schik de plakjes geitenkaas er mooi bovenop en leg er ook nog de halfzongedroogde tomaatjes in.
  7. Zet het geheel nog eens 30 a 35 min. in de oven. (Dit is sterk afhankelijk van de oven, de ene gaat veel harder dan de andere. Stolt ook verder als je het eventjes laat rusten) Haal uit de oven en dien op.  Koud eveneens lekker!

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij gerust weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*