Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn

Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn – www.truitjeroermeniet.be

Konijn is al een favoriet van in mijn kindertijd. Niemand die zo lekker konijn kan maken als mijn mama. Ik zag het haar als kind zorgvuldig en met liefde bereiden en nu zet ik haar recept voort. Intussen zijn haar kleinkinderen al even zot van dat konijn van oma. Haar winterrecept staat hier trouwens al op de blog maar vergeef mij de foto, die was uit de beginperiode en ik had nog geen idee van foto’s maken. Ik besefte nog niet dat je beter geen foto’s neemt als het pikdonker is  :-)).

Nu de zomer stillaan nadert, moet dat konijn natuurlijk een zomerse variant krijgen en die heb ik gevonden in dit Toscaans konijn met pancetta met rozemarijn. Wat al helemaal leuk meegenomen is, is dat deze versie eigenlijk een minimum aan werk vraagt: 15 minuutjes werk en de oven doet de rest. De Meditterraanse geuren doen je onmiddellijk watertanden en de smaak zal je onmiddellijk bekoren: lekker vol en kruidig. Nu mijn kruidentuintje volop in groei is, voeg ik er heerlijke verse kruiden aan toe.

Dit konijn serveer ik als hoofdgerecht maar het kan ook als tapa op de tapastafel. Voor iedereen een stukje in een kommetje, overgoten met de heerlijke Zuiderse saus…onweerstaanbaar!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 konijnenschoudertjes per persoon (die zijn sneller mals) of een volledig konijn kan ook natuurlijk. Als je ze op de tapastafel wil serveren, neem dan zeker de schoudertjes, die kan je zo in de hand nemen
  • 2 uien of sjalotjes, fijngesnipperd
  • 3 à 4 teentjes knofloof (naar eigen smaak), fijngesnipperd
  • een bakje kerstomaatjes
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 10 dunne sneetjes pancetta of 5 dikkere plakken, fijngesneden
  • 2 dl witte wijn
  • 1 tl venkelzaad (optioneel)
  • 4 el balsamicoazijn
  • een paar takjes verse rozemarijn, de blaadjes van de takjes geritst + een paar takjes ter garnering
  • verse (of gedroogde) oregano
  • een paar takjes (citroen)tijm: citroentijm geeft hieraan een heerlijke frisse smaak.
  • een snuifje cayennepeper
  • zout
  • olijfolie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kruid de konijnenschoudertjes of de konijndelen met peper en zout.
  • Verhit olie in een pan en bak in delen de stukken konijn tot ze goudbruin zijn (ongeveer 2 à 3 min. per kant) en tot alle stukken gebakken zijn.
  • Leg de konijndelen in een ovenschaal.
  • Doe opnieuw wat olijfolie in de pan en bak ui, look, venkelzaad en pancetta kort aan. Voeg nu de wijn en de balsamicoazijn toe en laat 3 min. inkoken. Voeg de tomatenblokjes en de geritste rozemarijn, (citroen)tijm en oregano toe. Kruid nog bij met zout en wat cayennepeper. Check de kruiding.
  • Schenk het mengsel over de konijndelen in de ovenschaal. Voeg nu de kerstomaatjes toe.
  • Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en zet ongeveer 1 u in de oven.
  • Prik na 1 u met een vork in de schoudertjes of ze echt mals zijn. Zo niet, zet je het geheel nog 10 min. langer in de oven. Let op, gebruik je enkel schoudertjes, dan zullen die iets sneller gaar zijn dan een heel konijn in stukken. Reken voor een heel konijn +/- 1 u 15 min.
  • Haal de schotel uit de oven en bestrooi met nog wat verse rozemarijn en (citroentijm).
  • Lekker met gekookte polenta of pasta.

Maakte je een gerechtje van mij klaar, laat het mij dan zeker weten op facebook, instagram of hier in de reacties. Doet oneindig veel plezier!

Bron: gebaseerd op Delicious

3 Reacties

  1. Pingback: Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn, pici

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*