
Sinds ik ze rauw gegeten heb, gaat er voor mij niets boven deze bereidingswijze, en dan heb ik het over St-Jacobsnoten. Zo heerlijk! Meestal worden ze gebakken gegeven, maar toch kunnen ze mij zo minder bekoren. Rauw overgoten met een beetje citroensap, wat dan zorgt voor de garing, is zo een beetje als fluweel op je tong. Dit was toch de reactie van een paar vrienden die dit gerechtje bij ons voorgezet kregen. Ze lieten de St-Jacobsnoten in de mond glijden en toen kwam dit: “Oh, man, dit wil je gewoon in je mond houden en hopen dat het nooit weggaat”. Ik geloof dat ik even rood werd als de servet naast mijn bord (van plezier). Deze carpaccio van sint-jacobsnoten met een yoghurt-mierikswortel is een hapje om mee uit te pakken én dat je klaarmaakt in slechts 10 minuten. Perfect voor Kerst of een speciale avond. Volledig op voorhand te maken.
Ingrediënten voor 4 personen:
250 g verse Sint-Jacobsnoten, 100 g Griekse yoghurt, 1 koffielepel mierikswortelpasta, 1 citroen, tuinkers, olijfolie, peper, zout.
(Als je de yoghurt vervangt door kwark, dan is dit hapje voedselzandloper proof)
Bereiding:
- Snijd de Sint-Jacobsnoten in dunne plakjes (carpaccio) en leg op een bord. Besprenkel met het sap van een 1/2 citroen.
- Meng de Griekse yoghurt met de mierikswortelpasta. Voeg wat citroensap en een scheutje olijfolie toe en kruid met peper en zout. Roer goed om.
- Doe met de achterkant van een lepel een dikke streep van dit mengsel op een bord. Schik hierop in de lengte en dakpansgewijs de plakjes Sint-Jacobsnoten. Schik wat tuinkers over de carpaccio. Werk af met tuinkers, even met de pepermolen en klaar!
Andere feestinspiratie vind je hier
Andere hapjes vind je hier
Bron: gebaseerd op een recept van Jeroen Meus.
Deze maak ik zeker eens klaar!
Tof! 🙂
Dit staat zeker op mijn kerstmenu. Dank je wel voor het recept, Geertui !
Toppie! Laat het smaken 🙂
SUPER ! Gemaakt met kerstavond voor de familie : top gerechtje, werd door iedereen gesmaakt. Het yoghurt-mierikswortelsausje is heerlijk, past er perfect bij. Top
Bedankt, Greta, daar word ik heel erg blij van 🙂
Hoi Trui, verse st.jacobsschelpen zijn zo moeilijk te vinden. Zou het ook kunnen met diepvries ?
Beste Christiane, eerlijk gezegd heb ik nog nooit gewerkt met diepvries. Als het om te bakken was, zou ik onmiddellijk ja zeggen, maar voor een carpaccio zou ik eerder voor verse st-Jacobsnoten gaan, omdat de textuur niet echt dezelfde is. Ik koop ze zelf bij Delhaize, met de feestdagen zijn ze normaal gezien alle dagen voorhanden. Mocht je het toch uitproberen met diepvries, laat lij dan zeker weten hoe het smaakt. Benieuwd…